رشد و توسعه فردی

۱۵ روش عالی برای تقویت حافظه و یادگیری سریع

بهترین روش‌ ها برای یادگیری سریع و تقویت حافظهیادگیری مداوم یک ضرورت برای موفقیت است و هرچه این یادگیری سریع‌ تر اتفاق بیافتد، ما می‌توانیم سریع تر از آموخته‌های خود برای بهبود زندگی خود بهره ببریم. تحقیقات زیادی که در طی این سال‌ها انجام شده است، نشان داده که ما با رعایت نکات و تکنیک‌های خاص می‌توانیم به تقویت حافظه خود بپردازیم و ذهن خود را برای یادگیری بیشتر و بهتر آماده کنیم. قرار است در ادامه با ۱۵ روش عالی و ساده برای تقویت حافظه خودمان آَنا شویم.

اگر بخواهیم راز یادگیری سریع را بیان کنیم چیزی نیست جز، داشتن حافظه قوی و ذهن آماده ، اما برای تقویت حافظه چیکار کنیم ؟ اگر حدود ۱۰ دقیقه از وقت خود را به ما بدهید شما را با  راه‌های داشتن حافظه قوی آشنا می‌کنیم.

برای تقویت حافظه چه باید کرد ؟

۱- تجسم برای تقویت حافظه 

ایده تجسم برای تقویت ذهن مبتنی بر این است که : ما خاطرات فضایی را نسبت به کلمات و سخنان بیشتر به یادمی‌آوریم بنابراین برای یادگیری سریع سعی کنید کلمات و سخنان را در یک فضا تجسم کنید.

برای مثال شما برای یادگیری زبان انگلیسی به کلمه table به معنای میز می‌رسید. اگر با هر بار تکرار table  به یاد کلمه میز بیافتید و بگوید table یعنی میز، احتمال اینکه بعد از مدتی معنای کلمه table  را بخاطر بیاورید، بسیار کم‌تر از حالتی است که شما با دیدن یا شنیدن کلمه table به یاد میز داخل آشپزخانه یا میز داخل اتاق خود بیافتید. چرا که در حالت دوم شما برای کلمه یک تصویر در ذهن دارید و این بسیار ماندگارتر از کلمه میز در ذهن شماست. با این تصویرسازی، کلمه را در حافظه بلندمدت خود قرار می‌دهید.

۲- بین دانسته‌های خود یک ارتباط عاطفی پیدا کنید:

وجود ارتباط یک شی با یک مکان یا یک شخص  یا … که ما می‌شناسیم می‌تواند به یادآوری بیشتر جزئیات آن شی کمک کند.

در یک تحقیق در دانشگاه هاروارد، بررسی شد که چرا افراد می‌توانند تصاویر چهره‌ها را بیاد بیاورند مخصوصاً نزدیکان خود، اما برای به یادآوردن رنگهای چندین مربع ساده عاجز هستند. مشخص شد این اختلاف در یادآوری به دلیل توانایی افراد در ایجاد ارتباط عاطفی و احساسی با تصاویر اشخاص بود.

۳- ایجاد ارتباط بین دانسته‌های گذشته و جدید:

در این روش با وصل کردن دانسته‌های قبلی خود با دانسته‌های جدید، می‌توانیم آن مفهوم را بهتر و سریع‌تر برای خود جا بیندازیم. مثلاً اگر بخواهیم میوه پوملو را برای شما تعریف کنیم از دو تعریف استفاده می‌کنیم:

تعریف اول: پوملو بزرگ‌ترین میوه از خانواده مرکبات است. رنگ آن سبز کمرنگ و گاهی هم زرد با گوشت سفید است. به ندرت صورتی و قرمز است. پوست آن ضخیم و شیرین است و حدود ۱۵ تا ۲۵ سانتی متر قطر دارد و وزن آن به ۱ تا ۲ کیلوگرم می‌رسد. و طعم آنهم شیرین و گاهی اوقات ترش است.

تعریف دوم: پوملو میوه‌ای شبیه گرین فورت است اما بزرگتر و پوست آن کلفتر است و تلخی گرین فورت را ندارد.

با تعریف دوم میوه پوملو را به گرین فورت که شما می‌شناسید، ربط دادیم و این گونه برای شما  به یادآوردن و شناختن آن خیلی راحت‌تر خواهد بود.

۴- شکست روال موجب تقویت حافظه می شود

با اینکار شما یک ورزش ذهنی برای تقویت حافظه خود انجام می‌دهید. با این روش کمک می‌کنید مغز از محدوده‌ی راحتی خود بیرون بیاید و به فعالیت بپردازد و ذهن خود را فعال می‌کنید.

برای مثال اگر شما هر روز از یک مسیر مشخص برای رفتن به سرکار استفاده می‌کنید، اگر مسیر دومی برای شما وجود دارد؛ سعی کنید هرچند وقت یکبار از مسیر دوم به سرکار بروید. تا مغز شما با خلاف عادت همیشگی شما مواجه شود و با دیدن مسیرهای جدید به فعالیت بپردازد. شاید این کار ساده به نظر بیاید، اما بسیار مؤثر خواهد بود.

۵- بیاموزید :

هرچه ذهن خود را بیشتر بکار بگیرید حافظه قوی تری خواهید داشت. با این روش ذهن خود را ورزش می‌دهید. سعی کنید هر روز با خواندن یک صفحه کتاب، انجام بازی جدید، یک حرکت جدید ورزشی، پختن غذای جدید و… یک مطلب و کار جدید را به خود بیاموزید، تا ذهن شما همیشه فعال باشد.

برای تقویت حافظه خود بیاموزید

۶- ورزش کنید:

ورزش علاوه بر اینکه بدن شما را سالم نگه می دارد؛ در سلامت ذهن شما و تقویت ذهن، بسیار مؤثر است. ورزش استرس و کسالت را از شما دور می‌کند . ذهن و جسم شما را هماهنگ می‌کند و شما را برای یادگیری سریع‌تر آماده می‌کند.

۷- تغذیه مناسب موجب تقویت حافظه می شود

داشتن یک تغذیه خوب و حساب شده می‌تواند در یادگیری بسیار مؤثر باشد. سعی کنید از میوه‌ها و سبزیجات آب فراوان ، انواع مغزها ازجمله گردو و همچنین شکلات تلخ استفاده کنید. شکلات تلخ باعث ایجاد دوپامین در مغز شده و یادگیری را سریع‌تر می‌کند.

توجه: تا می‌توانید از مصرف شکر و سایر قندهای مصنوعی دوری کنید. چرا که شکر برای حافظه بسیار مضر است و یکی از عوامل ایجاد آلزایمر شناخته شده است.

۱۰- استرس را از خود دور کنید:

استرس برای ذهن یک سم شناخته شده است و سطح یادگیری ما را پایین می‌آرود و همچنین در به یادآوردن مطالب برای ما مشکل ایجاد می‌کند.

سعی کنید روزی چند دقیقه چشمان خود را ببندید؛ به چیزهای لذت‌بخش فکر کنید و ذهن خود را خالی کنید. چند نفس عمیق بکشید؛ تا هرگونه استرس را از خود دور کنید. همچنین می‌توانید از دمنوش‌های آرامش‌بخش مثل گاوزبان یا بابونه استفاده کنید.

۱۱-حل بازی‌های ذهنی و پازل:

بازی‌هایی مثل سدوکو و… باعث می‌شوند ذهن را به چالش بیندازند و مغز مجبور کنند برای یافتن راه‌حل ایده بدهد. دادن ایده‌های مختلف ذهن را پرورش می‌دهد و مغز را برای یادگیری بالا آماده می‌کند.

حل بازی‌های ذهنی و پازل -تقویت حافظه

۱۲- خواب کافی برای تقویت حافظه

خواب باعث می‌شود ذهن ما مجال این را پیدا کند تا یافته‌های خود را دسته‌بندی کند. همچنین ذهن را از همه مشکلات و استرس‌های روز آرام کند. پس به داشتن خواب کافی و باکیفیت اهمیت بدهید.

  • برای خواب خود یک الگوی مشخص داشته باشید، در ساعت خاصی بخوابید و در ساعت خاصی بیدار شوید.
  • حداقل دو ساعت قبل از خواب شام نخورید.
  •  از استفاده از تلفن همراه قبل از خواب بپرهیزید.

۱۳- داستان بسازید:

انسان‌ها همیشه نقل داستان و شنیدن آن را دوست داشتند و داستان‌ها را به خوبی به ذهن می‌سپارند. داستان کمک می‌کند مغز ما از به یاد آوردن اطلاعات لذت ببرد؛ پس برای دانسته‌های خود اگر می‌توانید داستان بسازید.

برای مثال یکی از  آثار عطار مختارنامه است که برای آن اینگونه داستان می‌نویسیم:

یک روز عطار داخل کلاس نشسته بود تا به بچه‌ها درس بدهد، اما یکی از بچه مدام تار میزد و روی مخ بقیه (مختارنامه) بود. عطار عصبانی شد و او را بیرون کرد.

داستان بسازید - تقویت حافظه

۱۴- در هر زمان یک فعالیت را انجام دهید:

سعی کنید در هر لحظه تنها یک کار را انجام دهید. اینکه شما سعی می‌کنید در یک زمان چند کار را انجام دهید، باعث می‌شوید تا انرژی مغر را پراکنده کنید و ذهن خود را خسته در نتیجه توانایی مغز در یادگیری را کاهش دهید.

۱۵-مطالعه با استفاده از دو یا بیشتر از سبک‌های یادگیری:

سبک‌های یادگیری به سه دسته : شنوایی، دیداری و زیباشناسی تقسیم می‌شود. و هرچه این سه سبک را بیشتر در یادگیری خود استفاده کنیم، باعث می‌شود ذهن ما سریع‌تر بیاموزد.

برای مثال برای یادگیری یک کلمه می‌توانید بعد از دیدن تصاویر آن(دیداری) آن را بلند برای خود تکرار کنید(شنوایی) و برای ایجاد رابطه احساسی، با آن کلمه جک بسازید یا با لحن خنده‌دار و جالب آن را تکرار کنیم.(زیباشناسی)

حال که راه های داشتن حافظه قوی را آموختیم وقت آن رسیده، دست بکار شویم و برای داشتن حافظه قوی تلاش کنیم. 

لطفا از هرکدام از این روش ها برای تقویت حافظه و افزایش قدرت یادگیری خود کمک گرفتید از نتیجش و تجربه که کردید برامون بنویسید.

مطالب مرتبط:

۵/۵ - (۳ امتیاز)
کپی‌کردن مطالب چاره‌دان به هرشیوه و هرعنوان جایز نیست. لطفاً به خواسته چاره‌دان احترام بگذارید

سعیده اسلامیان

طراح و نویسنده سایت چاره دان؛ عاشق برنامه‌نویسی، نوشتن و آشپزی هستم و هر سه به من آرامش می‌دهند. امیدوارم و سعی می‌کنم که چاره‌دان را دوست داشته باشید و آن را دنبال کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا