صفحه اصلی / آشپزی / درست کردن رب گوجه خانگی با ۳ دستور عالی و طرز نگهداری از رب گوجه

درست کردن رب گوجه خانگی با ۳ دستور عالی و طرز نگهداری از رب گوجه

طرز تهیه و روش درست کردن رب گوجه خانگی و جلوگیری از خراب و کپک زدن رب گوجه و نگهداری از آنهمه می دانیم که رب گوجه خانگی نسبت به نوع کارخانه‌ای آن سالم تر، به صرفه تر، خوشمزه تر و دارای ارزش غذایی بیشتر است. درست است که پختن رب گوجه در خانه شاید کمی زمان بر باشد؛ اما اگر یکبار امتحان کنید می بینید واقعاً ارزشش را دارد که خودتان دست بکار شوید و رب خانگی درست کنید. اما برای درست کردن رب گوجه خانگی دستور های مختلفی وجود دارد. در این پست سعی کردم ۳ مورد از بهترین و معروف ترین دستور های تهیه رب گوجه خانگی به همراه نکات نگهداری از رب گوجه برای اینکه خراب نشود و یا کپک نزند را بیان کنم.

آنچه قرار است در ادامه بخوانید:

  1. روش درست کردن رب گوجه با جوشاندن گوجه
  2. طرز تهیه رب گوجه آفتابی
  3. درست کردن رب گوجه با مخلوط کن یا دستگاه آبگیر گوجه
  4. روش ظرف و شیشه کردن درست رب گوجه برای اینکه خراب نشود.
  5. چه زمانی متوجه می شویم رب گوجه رسیده و آماده شده؟
  6. روش نگهداری گوجه فرنگی برای جلوگیری از کپک زدن و خراب شدن آن

برای تهیه رب گوجه خانگی چه گوجه هایی را انتخاب کنیم؟

انتخاب گوجه مناسب برای درست کردن رب گوجه خانگی

برای اینکه ربی که می پزید کاملاً قرمز و غلیظ شود و همچنین به ازای هر کیلو گوجه مقدار بیشتری رب بگیرید، سعی کنید گوجه هایی را انتخاب کنید که:

  • گوشتی
  • آبدار
  • قرمز رنگ
  • نرم اما نه پلاسیده باشند.

حتماً بخوانید: استفاده از میوه ها و سبزیجات در حال خراب شدن

۱- طرز تهیه رب گوجه خانگی با جوشاندن گوجه

درست کردن رب گوجه خانگی با این روش خیلی ساده است و در همه فصل های سال می توانید آن را تهیه کنید. چون به آفتاب یا وسیله خاصی اصلاً نیاز ندارد. در این روش برای درست کردن رب گوجه به ازای هر ۶-۷ کیلو گوجه خام حدود دو شیشه ۹۰۰  گرمی رب گوجه بدست میاد.

مواد مورد نیاز:

  • گوجه
  • نمک
  • روغن مایع

مراحل درست کردن رب گوجه

۱- ابتدا گوجه ها را بشویید و صبر کنید تا آب بیندازد.

۲- گوجه ها را به ۳ الی ۴ قسمت برش بزنید.

برای درست کردن رب گوجه گوجه ها را به 3 تا 4 قسمت برش بزنید

۳- آنها را در قابلمه بریزید نسبت به مقدار گوجه ها تقریباً به ازای هر دو کیلو گوجه یک قاشق مربا خوری به آن نمک بزنید. هرچه نمک بیشتر بزنید دیرتر رب گوجه خراب می شود.

۴- حرارت گاز را متوسط قرار دهید و درب قابلمه را ببندید تا رب گوجه ها خودشان آب بیندازند و در آب خودشان شروع به جوشیدن کنند. ( نیاز به اضافه کردن آب ندارد. ) حالا حرارت گاز را کم کنید تا حدود نیم ساعت گوجه ها خوب پخته شوند و پوست آنها به راحتی جدا شود.

درست کردن رب گوجه خانگی با جوشاندن گوجه ها برای همه فصل های سال

نمک که اضافه کردیم علاوه برا اینکه برای نگهداری رب گوجه لازم است باعث آب انداختن گوجه ها در این مرحله می شود.

۵- بعد که گوجه ها خوب پخت. گاز را خاموش کنید و صبر کنید تا خنک شود.

۶-گوجه های پخته را ورز دهید و از صافی رد کنید تا آب و گوشت گوجه از صافی عبور کند.

برای درست کردن رب گوجه گوجه های پخته شده را از صافی عبور دهید

اگر مقدار زیادی گوجه دارید مثلا بیشتر از ۱۰ کیلو گوجه داشتید، چون مقدار زیاد رب بدست میاید، بهتر است صافی با سوراخ های ریز انتخاب کنید تا تخمه های گوجه تا می شود، از صافی عبور نکند. چون هرچه این تخمه ها کمتر وارد آب گوجه شود، ماندگاری رب گوجه شما بیشتر می شود و دیرتر کپک می زند. اما اگر مقدار کمتر از ۱۰ کیلو گوجه دارید می توانید از صافی با سوراخ های درشت تر استفاده کنید چون وجود این تخمه ها در رب، رب را خوشمزه تر می کند.

۷- آب گوجه را روی حرارت زیاد قرار دهید تا به جوش بیاید. هر چند دقیقه یکبار آن را بهم بزنید تا ته نگیرد.

رب گوجه اگر ته بگیرد طعم خوبی ندارد و باید خیلی مواظب باشید که ته نگیرد.

۸- وقتی آب گوجه شروع به جوشیدن کرد. حرارت را کم تا متوسط کنید. در این مرحله دیگر نباید درب ظرف را بگذارید تا آب اضافی آن بخار شود و کم کم غلیظ شود. هر ده تا ۱۵ دقیقه یکبار رب گوجه را از ته قابلمه بهم بزنید تا ته نگیرد.

۹- باید صبر کنید تا رب شما برسد. نشانه رسیدن رب در این روش این است که رب شروع به جوشیدن با صدای بلند حالت ترکیدن از داخل رب می کند. مثل مواد مذاب. این حالت نشان می دهد که رب رسیده.

درست کردن رب گوجه خانگی با جوشاندن گوجه ها مواظب باشید رب ته نگیرد

در این مرحله برای اینکه رب دیرتر خراب شود به ازای هر یک کیلو رب (نه گوجه!) حدود یک قاشق غذا خوری روغن به آن بزنید و رب را بهم بزنید و بعد از یک الی دو دقیقه شعله زیر رب را خاموش کنید. ( البته این راهکار دلخواه است و می توانید از آن صرف نظر کنید اما این روش کمک می کند رب دیرتر خراب شود. )

بهترین روش برای ظرف کردن رب گوجه

هترین روش برای ظرف کردن و بسته بندی رب گوجه بعد از درست کردن رب گوجه خانگی

طرز ظرف کردن رب خانگی خیلی مهم است چرا که اگر نکات آن را رعایت نکنید رب ممکن است خیلی زود کپک بزند و خراب شود.

بهتر است برای ظرف کردن رب از ظروف شیشه ای استفاده کنید. رب به دلیل داشتن خاصیت اسیدی با ظروف فلزی و پلاستیکی واکنش شیمیایی می دهد و مواد ناسالم وارد رب می شود.

۱- شیشه های رب را از قبل خوب بشویید و اجازه دهید کاملاً خشک شود.

۲- بعد وقتی رب گوجه هنوز گرم است (نه داغ!) آنها را داخل شیشه رب بریزید.

۳- روی آن کمی روغن بریزید و درب آن را محکم ببندید.

۴- شیشه را یک شبانه روز در کنار آشپزخانه برعکس قرار دهید تا هوای داخل آن کاملاً خارج شود.

۵- بعد آنها در جای خنک یا اگر در یخچال جا دارید، آنها را در یخچال قرار دهید. اگر در هنگام درست کردن رب از صافی با سوراخ های بزرگ استفاده کردید و تخمه های گوجه  زیاد داخل رب است یا رب گوجه شما رقیق است، حتما آن را در یخچال قرار دهید وگرنه خراب می شود.

۲- درست کردن رب گوجه آفتابی

برای درست کردن رب گوجه با این روش همانطور که از نام آن مشخص است، حتما به آفتاب نیاز است. بنابراین این روش تنها را تابستان و مناطقی که آفتاب شدید دارد مناسب است. ربی که با این روش تهیه می شود خیلی ترش مزه می شود و اگر رب ترش دوست دارید بهتر است از این روش برای تهیه رب گوجه استفاده کنید.

مواد مورد نیاز:

  • گوجه
  • نمک
  • روغن

۱- گوجه ها را بشویید و خشک که شد، ۳ الی ۴ تیکه ببرید.

۲- روی گوجه ها را نمک بپاشید، مقدار نمک سلیقه ای است و باید مثلاً برای ۵۰ الی ۶۰ کیلو گوجه حدود یک کیسه نمک ریخته شود. اگر نمک زیاد زدید و رب شور شد، نگران نباشید بعدا به غذاتون نمک اضافه نمی کنید. اما بهتر است نه نمک زیاد بزنید نه کم، تا هم خراب نشود و هم شور نباشد.

برای تست میزان صحیح نمک رب: می توانید وقتی به گوجه ها نمک زدید، آنها را بهم بزنید و بعد بچشید اگر نمکدار و خوشمزه هستند یعنی نمکی که زدید کافی است.

۲- آنها را داخل قابلمه قرار دهید، درب قابلمه را ببنید و ۲ الی ۳ روز قابلمه را در آفتاب قرار دهید. هر چند ساعت یکبار آنها را بهم بزنید تا کپک نزند.

در هر عصر به سراغ گوجه ها بروید و با دست گوجه ها را ورز دهید تا له شود. وقتی پوست گوجه از گوشت آن جدا شد یعنی گوجه ها رسیده. آنها را خوب ورز دهید و از صافی با سوراخ های ریز که تخمه و پوست گوجه از آن رد نشود عبور دهید.

طرز تهیه و روش درست کردن رب گوجه آفتابی

با قرار دادن گوجه در آفتاب گوجه حالت گندیدگی میگیرد. که باعث ترش شدن آن می شود و البته چون به آن نمک زدید و روزی یکبار آن را ورز می دهید کپک نمی زند.

۳- حالا آب گوجه را روی حرارت قرار دهید.

۴- وقتی آب گوجه شروع به جوشیدن کرد. حرارت را کم کنید. نباید درب ظرف را بگذارید تا آب اضافی آن بخار شود و کم کم غلیظ شود. هر ۱۰ تا ۱۵ دقیقه یکبار هم رب گوجه را بهم بزنید تا ته نگیرد.

۵- نشانه رسیدن رب همانطور که قبلاً هم گفتم، این است که رب شروع به جوشیدن با صدای بلند حالت ترکیدن از داخل رب می کند. مثل مواد مذاب. در این حالت رب رسیده.

و باز هم برای اینکه رب دیرتر خراب شود به ازای هر یک کیلو رب (نه گوجه!) حدود یک قاشق غذا خوری روغن به آن بزنید و رب را بهم بزنید و بعد از یک الی دو دقیقه حرارت رب را خاموش کنید. ( این راهکار دلخواه است و می توانید از آن صرف نظر کنید اما این روش کمک می کند رب دیرتر خراب شود. )

۳- طرز تهیه رب گوجه خانگی با مخلوط کن یا با دستگاه آبگیری گوجه

این روش هم مراحل آن مانند روش اول است :

۱- آب گوجه را با استفاده از دستگاه آب گوجه گیری می گیرید یا گوجه های چند قسمت شده را داخل مخلوط کن بریزید تا خوب له شود.

طرز تهیه و روش درست کردن رب گوجه با مخلوط کن یا دستگاه آب گیری گوجه

۲- مواد را از صافی با سوراخ های ریز رد کنید. تا تفاله ها، پوست و تخمه های گوجه گرفته شود. وقتی با دستگاه آب گوجه را می گیرید برای اینکه رب گوجه یکدست داشته باشید، حتما آب گوجه را هم صافی کنید.

۳- آب گوجه را روی حرارت زیاد قرار دهید. وقتی شروع به جوشیدن کرد. حرارت را کم یا متوسط کنید و درب قابلمه را نگذارید تا آب اضافی آن بخار شود و غلیظ شود. هر ۱۵ تا ۱۰ دقیقه یکبار رب گوجه را از ته قابلمه بهم بزنید تا ته نگیرد. اگر ته بگیرد طعم رب بد می شود.

۹- باید صبر کنید تا رب شما برسد. نشانه رسیدن رب این است که: رب شروع به جوشیدن با صدای بلند حالت ترکیدن می کند. مثل مواد مذاب. در این حالت رب رسیده.

به ازای هر یک کیلو رب حدود یک قاشق غذا خوری روغن به آن بزنید و رب را بهم بزنید و بعد از یک الی دو دقیقه رب حرارت رب را خاموش کنید. تا رب دیرتر خراب شود. این راهکار دلخواه است و می توانید از آن صرف نظر کنید. ولی این روش کمک می کند رب دیرتر خراب شود.

حتما بخوانید: یک ترفند فوق العاده برای تمیز کردن مخلوط کن

چه زمانی متوجه شویم رب گوجه رسیده و آماده شده ؟

۱- روش اول رو قبلاً هم گفتم که رب شروع به جوشیدن با صدای زیاد، مانند انفجار می کند مثل مواد مذاب به بالا پرتاب می شود.

طرز تهیه و روش درست کردن رب گوجه و تست رسیدن رب گوجه با روش جوشیدن آن

۲- روش دوم مقداری از رب را داخل قاشق یا ملاغه بریزید آن را کج کنید. اگر کناره های رب داخل قاشق حالت زردی و آبکی نداشت یعنی رب آماده شده. وگرنه اگر حالت آبکی زردرنگ دارد یعنی هنوز رب آب دارد و کاملاً غلیظ نشده و اگر الان آن را بردارید بعداً زود خراب می شود.

روش درست کردن رب گوجه و تست رسیدن رب گوجه با قاشق

روش نگهداری از رب گوجه 

برای جلوگیری از کپک زدن و خراب شدن رب گوجه خانگی هنگام درست کردن رب گوجه باید نکاتی را رعایت کنید که البته در توضیحات بالا به اکثر آنها اشاره کردم ولی برای یادآوری و تأکید دوباره آنها را تکرار می کنم:

۱- رب گوجه باید حتی المکان غلیظ باشد. و برسد. رب اگر به غلظت کافی برسد تا مدت ها کپک نمی زند و سالم می ماند.

۲- برای نگهداری رب بهتر است از ظروف شیشه ای استفاده کنید. اینکار علاوه بر اینکه سالم تر است باعث می شود رب دیرتر خراب شود.

۳- ظرفی که رب را قرار است در آن بریزید باید کاملاً خشک و تمیز باشد.

۴- روی رب را روغن بریزد تا هوا وارد رب نشود و رب کپک نزند. بهتر است روغن جامد آب کنید و روی تمام شیشه های رب بریزید. روغن باعث می شود هوا به داخل شیشه نفوذ نکند.

۵- در هنگام پخت همانطور که در بالا هم توضیح دادم در آخر به رب روغن اضافه کنید تا ماندگاری رب افزایش یابد.

۶- درب ظرف رب باید کاملاً محکم شود تا جلوی ورود هوا به آن گرفته شود.

۷- بعد از پختن رب و ظرف کردن رب، ظرف رب را یک شبانه روز برعکس از طرف درب ظرف قرار دهید تا هوای داخل شیشه کاملاً از ظرف خارج شود.

۸- به رب گوجه در هنگام پخت نمک بزنید تا مانع از خراب شدن رب شود.

۹- ظرف رب را در جای خنک قرار دهید.

۱۰- برای برداشتن رب همیشه از قاشک تمیز و خشک استفاده کنید و بعد از برداشتن مقدار مورد نیاز خودتون درب رب را زود ببنید تا خیلی با هوا تماس نداشته باشد.

۱۱- اگر رب در یک ظرف بزرگ است، بهتر است آن را به ظرف های کوچکتر تقسیم کنید و روی هر ظرف را روغن بریزید تا دیرتر خراب شود. ظرف که کوچک باشد زودتر مصرف می شود در نتیجه خراب نمی شود.

۱۲- وقتی رب را باز می کنید باید حتما آن را در یخچال قرار دهید تا خراب نشود.

تجربه من : من خودم بیشتر مواقع برای پخت رب گوجه از روش اول یعنی جوشاندن گوجه استفاده می کنم. اما رب روش دوم یعنی رب آفتابی هم طعم ترش و خوبی می گیرد. روش سوم را هنوز امتحان نکردم اما از دوستان شنیدم این روش هم خوب می شود و چون از دستگاه آبگیری استفاده کردید کار شما آسان تر هم می شود. کاملاً به سلیقه شما بستگی دارد کدام روش را انتخاب کنید ولی هر ۳ روش عالی هستند.

برای خوشمزه تر شدن رب گوجه و ماندگاری بیشتر رب چه راهکارها و تجربیاتی دارید؟ لطفاً نکات و تجربیات خود را در مورد درست کردن رب گوجه خانگی با ما در میان بگذارید.

درست کردن رب گوجه خانگی با ۳ دستور عالی و طرز نگهداری از رب گوجه
5 از 1 رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − 4 =