صفحه اصلی / مهارت زندگی / درست کردن خیار شور خوشمزه با ۲ روش و تمام نکات نگهداری از خیار شور

درست کردن خیار شور خوشمزه با ۲ روش و تمام نکات نگهداری از خیار شور

2 روش برای درست کردن خیار شور خوشمزه و ترد خانگیدر ابتدا باید بگم که: حسن درست کردن خیار شور خانگی این است که خیار شوری که درست می کنید علاوه بر اینکه به صرفه هست، مواد نگهدارنده ندارند و در سالم ترین و بهداشتی ترین حالت درست می شود. خلاصه‌ای از آنچه قرار است در این پست با آن آشنا شوید:

روش درست کردن خیار شور فوری یا یک روزه

مواد لازم برای یک شیشه یک لیتری:

  • خیار سبز: 400 گرم تا نیم کیلو
  • سرکه: 1/2 لیوان
  • آب: 2 لیوان
  • نمک: 2 قاشق مربا خوری پُر (به ازای هر لیوان آب یک قاشق مربا خوری نمک )
  • ترخون: یک مشت
  • شوید: یک سوم مقدار ترخون
  • فلفل قرمز: یک عدد بزرگ یا دو عدد کوچک
  • شکر: سر قاشق غذاخوری
  • آبلیمو: نصف قاشق چای خوری
  • پودر فلفل سیاه یا قرمز: سر قاشق چای خوری
  • سیر: 3 حبه بزرگ یا 5 حبه کوچک
  • یک عدد شیشه یک لیتری

مواد لازم برای درست کردن خیار شور یک روزه یا فوری

خیار شور یک روزه همانطور که از نامش مشخص است، خیلی سریع آماده می شود و برای زمانی که مثلاً شما فردا مهمون دارید و به خیار شور نیاز دارید عالیه؛ من همیشه اینجوری خیار شور درست می کنم و طعمش هم عالی میشه. چون یک الی دو شیشه بیشتر درست نمی کنم، بخاطر همین زود مصرف میشه و تموم میشه و مدت زیادی نمی مونه،

بخاطر همین نمی تونم دقیقاً بگم با این روش تا چه مدت خیار شور سالم می مونه و می توان آن را نگه داشت. ولی حداقل برای 15 روز می توان آن را در یخچال نگهداری کرد. اما اگر می خواهید خیار شور زیاد درست کنید، بهتر است از روش سنتی استفاده کنید.

اگر برای بار اول هست که قصد درست کردن خیار شور خونگی رو دارید، توصیه می کنم از هر روشی که استفاده می کنید، یک شیشه درست کنید و امتحان کنید، اگر خوب شد، بعداً بیشتر درست کنید.

مراحل درست کردن خیار شور یک روزه

1- هر حبه سیر را به 2 الی 4 قسمت تقسیم کنید و نصف آنها را در ته شیشه تمیز، بریزید. ترخون، شوید و فلفل هم به همین صورت نصف آن را بریزید.

2- شیشه را پر از خیار سبز کنید. توصیه می کنم از خیار های ریز و تازه استفاده کنید تا خیار شور، قشنگ تر، خوشمزه تر و خوش رنگ تری داشته باشید. نصف سبزی، سیر و فلفل که مانده هم وقتی شیشه تا وسط پر شد داخل شیشه بریزید.

3-شکر و پودر فلفل را هم به شیشه اضافه کنید.

ریختن آب نمک برای درست کردن خیار شور

4- حالا یک لیوان دسته دار تا یک چهارم سرکه سفید بریزید و بعد داخل آن آب ولرم (آب شیر) بریزید تا پر شود، یعنی هر لیوان یک چهارم باید سرکه باشد و سه چهارم آن باید آب باشد. و یک قاشق مرباخروی نمک هم داخل هر لیوان بریزید. و کمی بهم بزنید.

آب و سرکه را روی خیار شورهای داخل شیشه بریزید.

هر بار لیوان را با روشی که گفتم از آب، سرکه و نمک پر کنید و به شیشه اضافه کنید تا شیشه کاملاً پر شود و آب روی همه خیار ها را بگیرد و در آخر درب شیشه را ببندید.

پر کردن شیشه از آب نمک برای اینکه خیار شور که درست کردیم خراب نشود

5- شیشه را در قابلمه عمودی قرار دهید و داخل قابلمه آب بریزید تا نصف یا 2/3 شیشه را آب بگیرد. قابلمه را روی حرارت قرار دهید. وقتی شروع به جوشیدن کرد. شعله گاز را کم کنید، در حدی که آب بجوشد.

جوشاندن شیشه خیار سبز برای برای درست کردن خیار شور

توجه: شیشه را از اول که آب سرد است، در قابلمه قرار دهید تا کم کم گرم شود و آب به جوش آید. شیشه را یکباره در آب جوش نگذارید. می شکند.

صبر کنید حدود 30 دقیقه شیشه حاوی خیارها داخل آب بجوشد. در این مدت رنگ خیارها عوض می شود و کاملاً مشخص است که خیار شور رسیده. رنگ خیار باید دیگر سبز نباشد و مثل رنگ خیار شور بیرونی شود.

طرز تهیه خیار شور یک روزه یا فوری

6- بعد که خیار شور رسید، شیشه را از آب خارج کنید تا کاملاً سرد شود. وقتی سرد شد. داخل یخچال قرار دهید. بعد از اینکه داخل یخچال گذاشتید حدود 5 الی 6 ساعت بعد قابل خوردن و مصرف است.

حتما بخوانید: 9 نکنه برای خوشمزه شدن سالاد الویه

نکات درست کردن خیار شور به روش یک روزه:

  • هر لیوان آب و سرکه باید یک چهارم سرکه و دو چهارم آب باشد. اگر دوست دارید خیارشورتون ترش شود، یک سوم سرکه و دو سوم آب استفاده کنید.
  • از سبزی های تازه استفاده کنید.
  • بعد از سرد شدن شیشه آن را داخل یخچال نگهداری کنید.
  • شکر و آبلیمو خیلی کم و اما باید باشد. چون در طعم و ترد شدن خیار شورتون تأثیرگذار است.
  • از خیارها کوچک و تازه استفاده کنید.
  • در این روش نیاز نیست خیار و سبزی ها را خشک کنید و آبی که داخل شیشه می ریزید نیاز به جوشاندن ندارد.

طرز تهیه خیار شور سنتی

طرز تهیه خیار شور به روش سنتی و روش درست کردن خیار شور با ماندگاری زیاد

مواد لازم 

  • خیار سبز: هر چقدار باشد.
  • سرکه نصف فنجان برای هر شیشه یک لیتری
  • آب: به مقدار لازم
  • نمک: یک و نیم قاشق مربا خوری پٌر برای هر لیوان؛
  • ترخون: برای هر شیشه حدود یک مشت
  • شوید: یک سوم مقدار ترخون
  • فلفل قرمز: یک عدد بزرگ یا دو عدد کوچک برای هر شیشه
  • سیر: 3 حبه بزرگ یا 5 حبه کوچک برای هر شیشه
  • گل پر: یک قاشق مربا خوری ( دلخواه )

خیارشوری که به شکل سنتی تهیه می شود برای رسیدن زمانی بین 6 الی 10 روز نیاز دارد. با این روش هم خیار شوری که درست می کنید طعم خوب و خوشمزه ای دارد و برای مدت زمان بیشتری می توانید خیار شورها را حتی خارج از یخچال نگه دارید.

مراحل تهیه خیار شور خانگی به شکل سنتی

1- خیار و سبزی ها را خوب بشویید و صبر کنید کاملاً آب آنها گرفته شود. و خشک شوند.

2- یک یا دو پارچ آب با توجه به مقدار خیارهایی که دارید را با نمک مخلوط کنید.

مقدار نمک کافی برای آب خیار شور:

تقریبا برای هر یک لیوان آب یک تا یک و نیم قاشق مرباخوری سر پُر نمک نیاز دارید. ولی برای مشخص شدن اینکه مقدار نمکی که اضافه کردید به اندازه هست یا نه این آزمایش رو انجام دهید:

بعد از اینکه نمک را اضافه کردید و کاملاً در آب حل شد، یک عدد تخم مرغ شسته را داخل آب نمک قرار دهید. تخم مرغ اگر ته آب رفت یعنی کم نمک زدید، اگر روی آب قرار گرفت یعنی زیاد نمک زدید.

تخم مرغ باید حدوداً در نیمه ظرف قرار گیرد. در این حالت یعنی مقدار نمکی که زدید کافی و خوب هست.

نمک اگر کم باشد خیار شور خراب می شود. اگر زیاد باشد خیار شور وا می رود.

3- آب نمک را روی حرارت قرار دهید یک دقیقه که جوشید خاموش کنید تا سرد شود.

4- هر شیشه را از خیار سبز کاملاً تا جایی که می شود پر کنید. در ته و بین هر شیشه هم مقداری سیر، سبزی، فلفل قرار دهید.

5- انگشت شصت خودتون رو داخل آب نمک ببرید. گرمای آب باید در حدی باشد که انگشتتون احساس گرما کند نه باید کاملاً سرد باشد نه در حدی که احساس داغی کنید. اگر آب زیاد داغ باشد خیار شور شل می شود.

6- تا نصفه شیشه را آب نمک بریزید. یک نصف استکان سرکه سفید یا رنگی اضافه کنید. بعد دوباره آب نمک بریزید تا شیشه کاملاً پر شود و روی همه خیارها را کاملاً بگیرد.

7- روی درب بطری یک پلاستیک کلفت یا یک پلاستیک فریز را چهار لا قرار دهید. و درب بطری را تا می شود، محکم کنید که هوا وارد شیشه نشود.

چیکار کنیم خیار شور کپک نزند یا خراب و شل نشود

8- شیشه ها را در جای گرم و تاریک قرار دهید. مثلا داخل کابینت، با توجه به گرمای محیط 6-7 روز طول می کشید که خیار شورها برسند. فقط اگر خیار شور را داخل یخچال بگذارید خیل دیر می رسد ممکن است یک ماه هم طول بکشد.

قرار دادن ظرف خیار شور در جای تاریک برای رسیدن، موجب می شود رنگ خیار شور بهتر شود.

چیکار کنیم خیار شور کپک نزند؟

برای جلوگیری از کپک زدن خیار شور نکات زیر را رعایت کنید:

  • مهم ترین نکته برای کپک نزدن خیار شور این است که هوا وارد ظرف نشود. برای اینکار همانطور که در بالا گفتم بر روی درب شیشه نایلون قرار دهید و بعد درب شیشه را محکم کنید یا مثل روش سنتی در شیشه را کچ بگیرید.
  • همه شیشه را پر از آب، نمک، سرکه کنید اگر بخشی از شیشه خالی باشد، احتمال اینکه کپک بزند بیشتر است.
  • روی همه خیارها بطور کامل باید آب نمک بگیرد و گرنه خیار شور کپک می زند.
  • خیار، سبزی، و شیشه ای که استفاده می کنید باید کاملاً خشک و تمیز باشند.
  • نمک و سرکه موجب جلوگیری از کپک زدن می شوند.
  • بعد ازاینکه در خیارشور را باز کردید، حتماً باید در یخچال نگهداری کنید. هرچند که توصیه من این است برای ماندگاری بیشتر، خیار شور را بعد از رسیدن همیشه در یخچال نگهدرای کنید.

راه های جلوگیری از توخالی و شل شدن خیار شور

اگر خیار هایی که برای خیار شور استفاده می کنید، خیلی بزرگ یا کلفت هستند، داخل آنها چندبار سوزن بزنید یا چنگال بزنید تا از داخل پوک و توخالی نشوند. ولی خیار شورهای نازک نیاز به سوزن زدن ندارند و توخالی نمی شود.

برای جلوگیری از شل شدن و خراب شدن خیار شور 6 نکته مهم وجود دارد:

  • مقدار نمک باید به اندازه باشد. که اندازه آن را براتون در بالا نوشتم.
  • بهتر است بجای نمک تصفیه شده از سنگ نمک استفاده کنید. چون نمک تصفیه شده ید دارد که موجب شل شدن خیار شور می شود. اگر مقدار خیارشوری که که درست می کنید کم هست مثلا دو الی 3 شیشه، اشکال ندارد از نمک تصفیه شده استفاده کنید چون زود مصرف می شود.
  • خیار شور را بعد از باز کردن درب آن، در یخچال قرار دهید تا دیرتر شل و خراب شود.
  • دمای آبی که روی خیارها ریخته می شود هم مهم است. آب و نمک نه باید سرد باشد نه داغ تنها باید گرم باشد.
  • برای درست کردن خیار شور بهتر است از خیار محلی یا همان خیاری که در زمین کشاورزی رشد داده شده، استفاده کنید. خیار های محلی از نوع گلخانه‌ای دیرتر شل و خراب می شوند و البته خوشمزه تر هم می شود.
  • خیار ها را در ظرف تا می توانید فشرده بگذارید.

انتخاب خیار سبز مناسب برای درست کردن خیار شور

نکات ترد شدن خیار شور خانگی

برای ترد شدن خیار شود اول از همه خیاری که انتخاب می کنید باید نازک، تازه و حتی المکان محلی باشد، خیار اگر تازه نباشد چروکیده می شود.

در هر شیشه یک لیتری 3 الی 4 عدد نخود خام بیندازید، نخود گازی تولید می کند که موجب ترد شدن خیار شور می شود.

سوزن زدن به خیارهای کلفت هم موجب ترد شدن آنها می شود.

در بعضی جاها گفته شده، برای ترد شدن خیار شور از زاج سفید استفاده کنید. اینکار اشتباه است زاج سفید سمی است و قابل خوردن نیست.

چند نکته:

1- می توانید برای خیار شور از شوید و تلخون خشک شده هم استفاده کنید. اما برای خوش عطر شدن خیار شور بهتر است سبزی تازه استفاده کنید.

2- بهتر است حیار شور را در ظروف شیشه ای درست کنید تا سالم تر باشد.

3- برای سرکه خیار شور می توانید از سرکه ترشی که زیاد آمده هم استفاده کنید. سرکه ترشی را صاف کنید و به خیار شور بزنید.

شما چه روش و نکاتی برای درست کردن خیار شور استفاده می کنید. تجربه خودتون در تهیه خیار شور و فوت و فن های آن را برامون بنویسید؟

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: