صفحه اصلی / آشپزی / روش درست کردن ماست سفت خانگی با تمام نکات ریز و درشت آن

روش درست کردن ماست سفت خانگی با تمام نکات ریز و درشت آن

طرز تهیه و روش درست کردن ماست سفت خانگی با تمام نکات آناحتمالاً مزه ماست های خوشمزه سنتی با یک لایه خامه‌ی بسیار لذیذ روی آن را چشیده‌اید. اما اگر سوالتون این است که روش و نکات درست کردن ماست سفت در خانه مانند این ماست های خوشمزه و پرچرب بیرون چیه؟ قرار است در ادامه طرز تهیه ماست خانگی ساده و خوشمزه و کاملاً غلیظ و کشدار را براتون بنویسم.

من خودم همیشه ماست هایی که درست می کردم شل می شد و طعم خوبی هم نداشت. اما رعایت نکات و روشی که در ادامه خواهم گفت بهم کمک کرد تا طرز صحیح درست کردن ماست سفت به سبک سنتی را یاد بگیرم و بعد از آن ماست های من هم عالی می شوند.

پیشنهاد می کنم اگر براتون مقدور است حتماً خودتون ماست درست کنید. چون ماست خانگی کاملاً سالم است و برخلاف ماست های بیرونی اصلاً مواد افزودنی ندارد و همچنین تهیه ماست توسط خودمان در خانه، خیلی به صرفه‌تر است.

مطلب مرتبط: با شیر بریده شده چیکار کنیم؟

مراحل درست کردن ماست سفت و غلیظ در خانه

مواد لازم:

  • شیر
  • مایع ماست: به ازای هر یک لیتر شیر یک قاشق غذاخوری ماست؛

مایع ماست

۱- مایع ماست را قبل از اینکه با شیر مخلوط کنید، حدود ۳۰ دقیقه تا یک ساعت قبل، بیرون قرار دهید تا با دمای محیط برابر شود.

۲- اگر دوست دارید ماستی که درست می کنید خوش طعم و فرم باشد از مایع ماست سنتی و خانگی باید استفاده کنید. اگر مایع ماستتون از ماست های پاستوریزه باشد نباید انتظار ماست خیلی خوبی داشته باشید، چون ماست های پاستوزیزه بهشون ژلاتین، نشاسته و … میزنن که باعث می شود ماستی که درست می کنید غلظت و طعم خوبی نداشته باشد.

۳- به ازای هر یک لیتر شیر، یک قاشق غذا خوری مایع ماست به شیر اضافه کنید. بیشتر از یک قاشق ماست برای هر لیتر شیر اضافه نکنید. با اضافه کردن مایع ماست بیشتر، ماستی که درست می کنید نه تنها غلیظ نشده، بلکه ترش و رقیق می شود.

آماده کردن شیر برای تهیه ماست

۱- برای درست کردن ماست سفت و پرچرب مانند ماست های سنتی و خوشمزه بیرونی حتماً باید از شیر پر چرب استفاده کنید. توصیه می کنم از شیرهای پاستوریزه استفاده نکنید چون ممکن است نشاسته داشته باشند و ماستشون خیلی مزه و طعم ماست واقعی را ندارد. از مغازه های لبنیاتی شیر تازه تهیه کنید.

۲-  شیر را در یک قابلمه تمیز بریزید. حرارت شعله را زیاد کنید تا شیر به جوش آید. ۱۰ دقیقه شیر را بجوشانید. جوشاندن شیر برای این است که: آبِ داخل شیر تبخیر شود تا بعداً ماست کاملاً غلیظ، کش دار و سفت داشته باشید.

۳- شیر را از وقتی روی حرارت قرار می دهید تا وقتی به جوش می آید، مدام از ته ظرف با قاشق چوبی یا همزن دستی بهم بزنید.

این هم زدن شیر برای درست کردن ماست خامه دار و غلیظ خیلی مهمه، چون باعث می شود مواد پروتئینی و چربی شیر در ته ظرف ته نشین نشود و بعد این مواد پروتئنی حالت خامه روی ماست ببندد. مانند ماست ها سنتی بیرونی که یک لایه خامه خوشمزه روی آن بسته. همچنین هم زدن باعث ورود هوا بین شیر شده و بعداً روی ماست حالت خامه حباب دار و فرم گرفته ایجاد می شود.

همانطور که می بینید در ته قابلمه من پروتئین و خامه شیر ته نشین نشده، چون آن را تا وقتی شروع به جوشیدن کند، مدام بهم زدم.

طرز تهیه ماست خانگی سفت و خامه دار و زدن مدام شیر

۴- وقتی شیر شروع به جوشیدن کرد، دیگر لازم نیست شیر را بهم بزنید. حرارت گاز را خیلی کم کنید تا ۱۰ دقیقه شیر بجوشد. با ۱۰ دقیقه جوشیدن شیر، هم شیر کاملاً از میکروب و باکتری پاک می شود (چون شیری که برای ماست انتخاب کردیم، شیر پاستوریزه نبود باید ۱۰ دقیقه بجوشد.)و هم اینکه ماست خیلی غلیظ و کشدار می شود.

۵- بعد صبر کنید تا شیر سرد شود. دمای مناسب برای درست کردن ماست حدوداً ۴۵ درجه است.

برای تشخیص دمای مناسب شیر از انگشت اشاره یا  انگشت کوچک خودتون کمک بگیرید. یکبار شیر را بهم بزنید تا دمای همه جای آن یکسان شود. انگشت اشاره خود را داخل شیر ببرید. چند ثانیه انگشت را در شیر نگه دارید، انگشتتون باید گرمی شیر را کاملاً حس کند، ولی نباید انگشتتون بسوزد. در این حالت یعنی شیر آماده برای ماست شدن است.

توجه: ظرفی که برای ریختن شیر و تهیه ماست از آن استفاده می کنید نباید خیلی سرد باشد. اگر سرد است کمی آب جوش داخل آن بچرخانید و آب را بیرون بریزید یا کمی شیر داغ داخل آن بریزید تا گرم شود. (معمولا در زمستان به دلیل سردی هوا شاید ظرف خیلی سرد باشد.)

۶- شیر را داخل ظرف مخصوص ماست بریزید و به ازای هر یک لیتر شیر یک قاشق غذا خوری مایع ماست را با کمی شیر مخلوط کنید بهم بزنید و به شیر در داخل ظرف اضافه کنید.

۷-  برای درست کردن ماست باید ظرف ماست را در جای سرد قرار ندهید. زیر ظرف حاوی شیر و مایع ماست یک پارچه یا حوله نازک را ۴لا کنید و قرار دهید تا سردی زمین یا کابینت به ماست نرسد. و اطراف ظرف ماست را یک پارچه یا حوله نازک دیگر بکشید.

روی درب ماست یک عدد دستمال نخی یا کاغذی بصورت دمی قرار دهید.

لازم نیست دور ظرف را با پتو بپوشانید. کمی گرم باشد کافی است. در زمستان از پارچه بیشتری برای پوشاندن دور ماست استفاده کنید.

۸- حدود ۵ الی ۶ ساعت طول میکشد تا ماست ببندد. هرچه هوا و اطراف ماست گرم تر باشد، زودتر می بندد. مثلاً در زمستان ۲ الی ۳ ساعت دیرتر از تابستان ماست آماده می شود.

بهتر است شب را برای درست کردن ماست انتخاب کنید تا  بدون اینکه کسی بهش دست بزند یا آن را تکان دهد، ماست کم کم ببندد.

۹- بعد از ۵ ساعت به ماست سر بزنید. ظرف ماست را تکان ندهید. چون باعث شل شدن و آب انداختن ماست می شود. وقتی ماهر شدید با نگاه کردن متوجه می شودید ماست آماده است یا نه؟ اما برای دفعات اول یک چوب کبریت را داخل ماست بصورت عمودی کمی فرو ببرید اگر ایستاد یعنی ماست گرفته وگرنه اگر چوب کبریت افتاد، یعنی هنوز ماست درست نشده و باید بماند.

اگر دیر ماست را بردارید اطراف ماست آب جمع می شود و به اصطلاح ماست آب می اندازد. که باعث شل شدن ماست می شود.

۱۰- بعد که ماست کاملاً آماده شد، آن را بدون اینکه تکان دهید یا بهم بزنید داخل یخچال قرار دهید تا ۱۰ الی ۱۲ ساعت خوب سرد شود. بعد از ۱۰ ساعت ماستتون آمادست تا نوش جان کنید.

درست کردن ماست سفت و غلیظ و کشدار در خانه

توجه: اگر ماست را دیر برداشتید و ماست کمی اطرافش آب انداخته اشکال ندارد. آن را داخل یخچال قرار دهید تا خوب سرد شود. بعد که سرد شد، کمی ظرف ماست را خم کنید و آب جمع شده در اطراف ظرف را در ظرف دیگری بریزید تا موجب شل شدن ماستتون نشود.

اینم از ماستی که من خودم با استفاده از این دستورِ درست کردن ماست سفت خانگی آماده کردم. که طعمش عالی شد و کاملاً غلیظ بود و همانطور که می بینید یک لایه خامه هم روش بست.

طرز تهیه ماست سفت و غلیظ خانگی

نکات لازم برای درست کردن ماست سفت و شل نشدن آن

  1. برای درست کردن ماست سفت حتما از شیر پرچرب استفاده کنید. شیر کم چرب ماست را رقیق می کند.
  2. شیر آب نداشته باشد که گفتم باید شیر را ۱۰ دقیقه بجوشانید.
  3. هم زدن شیر قبل از جوشیدن، که موجب می شود پروتئین شیر ته ظرف ته نشین نشود و بعداً ماستتون غلیظ و خامه ای می شود.
  4. تکان ندادن ظرف ماست در هنگام آماده شدن آن تا قبل از اینکه ماست کاملاً در یخچال خنک شود.
  5. دیر برنداشتن ماست. تا ماست آب نیندازد.

بهترین ظرف برای درست کردن ماست

برای ماست بهترین ظرف ظروف سفالی لعابدار است. که هم سالم هستند و هم ماست عالی و سفت می شود و بعد از آن ظرف استیل را برای بستن ماست انتخاب کنید.

انتخاب بهترین ظرف برای درست کردن ماست سفت و غلیظ

نکاتی که رعایت کردن آنها در طعم ماست تاثیر دارد

  • از شیر پاستوریزه استفاده نکنید و سعی کنید از شیر های پاستوریزه نشده پر چرب موجود در فروشگاه های لبنیاتی استفاده کنید.
  • مایع ماست حتما از ماست سنتی و خانگی باشد. مایع ماست نباید از ماست پاستوریزه باشد چون این ماست ها مواد افزودنی دارند.
  • مایع ماست را زیاد نریزید چون اگر زیاد بریزید ماست ترش و رقیق می شود.

طرز تهیه یک ماست خیار خوشمزه با طعم متفاوت برای مهمانی

مواد لازم:

  • ماست: یک کاسه
  • خیار سبز : دو عدد متوسط
  • نعناع خشک ساییده شده: یک قاشق غذا خوری
  • برگ گل محمدی ساییده: نصف قاشق مربا خوری
  • نمک: یک قاشق چای خوری سرخالی

خیارها را پوست بکنید و آنها را رنده یا خیلی ریز خورد کنید. (بهتر است خیار را خرد کنید. شکل بهتری می گیرد.) همه مواد یعنی نعناع خشک، خیار، نمک، و برگ گل ساییده را مخلوط کنید و روی ماست بریزید و با ماست خوب مخلوط کنید. و روی آن را با نعناع، برگ گل و خیار تزیین کنید.

اینم یک دستور ساده، اما خیلی خوشمزه برای تهیه یک ماست خیار عالی برای قرار دادن در سفره بجای ماست معمولی؛

روش درست کردن ماست و خیار با طعم متفاوت

ترفند۱: اگر ماست خیلی شل شد و دوست ندارید که اینجوری باشد، می توانید یک پارچه نخی تمیز داخل آبکش پهن کنید و ماست را در وسط آن بریزید و آن را گره بزنید. نیم تا یک ساعت صبر کنید تا آب ماست خالی شود. به همین راحتی می توانید ماست چکیده عالی درست کنید. اگر نعناع خشک هم به آن بزنید عالی تر می شود.

روش درست کردن ماست سفت و چکیده از ماست شل

یک ظرف تمیز زیر آبکش قرار دهید، آب ماست را هم دور نریزید، سرشار از کلسیم است و می توانید بجای شیر آن را میل کنید.

ترفند۲: اگر ماست ترش شد برای کم کردن ترشی ماست داخل ماست بادام ساییده و نعنا خشک شده بریزید. این دو برای کم کردن ترشی ماست عالی عمل می کند.

ترفند۳: در تابستان ماست خیلی زود ترش می شود. برای دیرتر ترش شدن ماست ۲ عدد مغز بادام درسته را داخل ظرف ماست بیندازید و بهم بزنید.

لطفا اگر برای درست کردن ماست سفت و خوشمزه نکات و ترفندهایی را میدانید، تجربه خودتون رو برای ماهم بنویسید.

5.0
02

۲ دیدگاه‌ها

  1. ستاره جنوب

    من شنیدم بهترین ظرف برای تهیه ماست ظرف لعابی هستش. چون ماست اسید داره فکر نمیکنم ظرف استیل مناسب باشه.

    1+
    • بله بهترین ظرف ظرف لعابی هست. ظرف استیل در رتبه دوم قرار داره اسید ماست خیلی بالا نیست. ولی خب باز حرف شما رو قبول دارم و ظرف لعابی بهترین ظرف برای نگهداری ماست هست.

      0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *