آشپزیترفند و تجربه آشپزی

جوشاندن شیر گاو با روش صحیح و اصولی برای از بین بردن تمام میکروب‌های آن

روش صحیح برای جوشاندن شیر محلی یا سنتیمن همیشه از شیر خام یا همان محلی استفاده می‌کنم. اما شیر غیرپاستوریزه حتماً باید جوشانده شود. من اغلب 10 دقیقه آن را می‌جوشاندم. اما به تازگی متوجه شدم اشتباه می‌کردم. از یک متخصص عفونی در مورد روش درست جوشاندن شیر پرسیدم و ایشون لطف کردن بهترین روش جوشاندن شیر گاو را برام توضیح دادند که تمام میکروب های آن نابود می‌شود و با خیال راحت می‌توانید آن را مصرف کنید. در ادامه شما را بطور کامل با این روش آشنا می‌کنم.

چرا باید شیر خام را بجوشانیم؟

شیر یک غذای کامل است که حاوی ۱۸ ماده از ۲۲ ماده ضروری برای بدن انسان است. شیر نسبت به هر غذای دیگری دارای مقادیر بیشتری از کلسیوم، منیزیم، فسفر، پتاسیوم، زینک و پروتئین است. شیر همچنین دارای آهن، سلنیوم، ویتامینB6، ویتامین E، ویتامین K، ویتامین B2‌، تیامین (ویتامین B1)، نیاسین و چربی است.

همه خواص موجود در شیر، آن را به یک ماده عالی و لازم برای سلامت استخوان، دندان و قلب تبدیل کرده است و موجب جلوگیری از سرطان و دیابت می‌شود. بعلاوه بخشی از مایعات مورد نیاز بدن ما را نیز تأمین می‌کند. بنابراین لازم است هر روز شیر بنوشیم.

متأسفانه با تقلب کاری‌هایی که در تولید شیرهای پاستوریزه می‌بینیم؛ تمایل مردم به مصرف شیر سنتی بیشتر شده است. اما شیر پاستوریزه نشده میتواند حامل میکروب های بیماری‌زا باشد که حتما باید به روش صحیح جوشانده شود و بعد مصرف شود.

شیر گاو خام و نجوشیده می تواند حامل بیماری های خطرناکی باشد از قبیل:

تب مالت، سل، سیاه زخم و تب کیو، البته نمیتوان با قطعیت گفت همه شیرها آلوده هستند. ممکن است شما 100 بار شیر نجوشیده مصرف کرده باشید، اما برایتان مشکلی پیش نیامده باشد. اما حادثه هیچ وقت خبر نمی‌کند. پس باید جانب احتیاط و پیشگیری را حتماً رعایت کرد و شیر سنتی را قبل از مصرف جوشاند.

روش صحیح جوشاندن شیر گاو محلی و خام چیست؟

روش درست برای جوشاندن شیر محلی

1- شیر را در یک قابلمه مسی، رویی، استیل، چدن یا حتی پیرکس بریزید. و برای هر دو کیلو شیر حدوداً یک استکان آب داخل شیر بریزید تا موقع جوشیدن شیر غلیظ نشود.

قابلمه‌ای که برای جوشاندن شیر انتخاب می کنید یک سوم تا نصف آن خالی باشد تا شیر موقع جوشیدن سر نرود. و در حین جوشاندن شیر نباید در قابلمه را بگذارید چون شیر سر می‌رود.

2- حرارت شعله را زیاد کنید و هر چند دقیقه یا مدام آن را بهم بزنید تا شیر شروع به جوشیدن کند. وقتی در کناره‌های شیر شروع به ایجاد حباب کرد، از کنار آن تکان نخورید. چون شیر نزدیک است که بجوشد و اگر ازش غافل شوید سر می‌رود .

در هنگام جوشاند شیر مواظب باشید سر نرود

 

3- وقتی شیر شروع به بالا آمدن و کف کردن می‌کند، یعنی به جوش آمده سریع حرارت شعله را در حدی که بجوشد کم کنید و شیر را بهم بزنید تا هوای داخل آن خارج شود و سر نرود.

4- بعد از اینکه شیر به جوش آمد و آن را بهم زدید، کار شما راحت می‌شود. حرارت گاز را در حدی قرار دهید که شیر بجوشد. از زمان جوشیدن شیر باید 20 دقیقه زمان بگیرد و شیر بجوشد.

جوشیدن شیر کمتر از 20 دقیقه موجب می‌شود تمام میکروب‌های آن از بین نروند.

5- در حین جوشیدن شیر روی شیر یک پرده از چربی تشکیل می‌شود. باید هر چند دقیقه شیر را بهم بزنید. چون این پرده چربی روی شیر قرار می‌گیرد و داخل شیر نمی‌جوشد، بنابراین میکروب‌های که روی این پرده هستند کشته نمی‌شوند.

پس حتما هر 4 الی 5 دقیقه شیر در حال جوشیدن را بهم بزنید.

آبی که در ابتدا به شیر اضافه کردید در این مدت بخار می‌شود و جلوی غلیظ شدن شیر را می‌گیرد.

6- وقتی 20 دقیقه تمام شد، یک دور دیگر شیر را بهم بزنید و حرارت شعله را خاموش کنید. بعد از خاموش کردن شیر، سریع شیر را نخورید. صبر کنید شیر کم کم در همان قابلمه سرد شود.

این مرحله آرام آرام سرد شدن شیر هم خود باعث کشته شدن و از بین رفتن برخی دیگر از میکروب‌های داخل شیر می‌شود.

بهترین روش برای جوشاندن شیر محلی تا همه میکروب های آن از بین بروند

7- بعد که شیر ولرم شد، قابل مصرف است. شیر جوشیده را در یخچال نگهداری کنید.

نکته: در حین جوشاندن شیر گاو  از قاشک و قابلمه تمیز استفاده کنید. چون شیر حساس هست و ممکن است ببرد. مطالعه پست استفاده از شیر بریده شده را از دست ندهید.

نکته: شیر بعد از جوشاندن، تا 3 الی 4 روز میتوان با اطمینان در یخچال نگهداری کرد و نیاز به جوشاندن دوباره ندارد. بعد از 4 روز بهتر است کمی از شیر را دوباره بجوشانید تا مطمئن شوید شیر هنوز سالم است و بریده نمی‌شود.

موقع جوشاندن شیر چیکار کنیم شیر ته نگیرد؟

خیلی از افراد این سوال برایشان هست که در موقع جوشاندن شیر چیکار کنیم شیر ته نگیرد؟

آنچه که به ته ظرف در هنگام جوشیدن شیر می‌چسبد چربی و نشاسته موجود در شیر است. که همانطور که در مطلب روش تهیه ماست سفت خانگی براتون نوشتم، باید سعی کنید این مواد به ته ظرف نچسبد. بخصوص اگر قرار است از آن شیر ماست تهیه کنید.

بهترین راهکار برای ته نگرفتن شیر حین جوشیدن آن این است که: از موقعی که شیر را روی حرارت قرار می‌دهید تا زمانی که به جوش آید، باید شیر را از ته ظرف مدام بهم بزنید.

بعد از به جوش آمدن شیر دیگر نیاز به هم زدن مداوم ندارد. فقط هر چند دقیقه آن را بهم بزنید تا همانطور که گفتم چربی بسته شده روی شیر هم بجوشد و میکروب‌های آن کشته شوند.

با این روش خواهی دید بعد از اینکه شیر را از قابلمه خالی کردید، هیچ چیز به ته ظرف نچسبیده و اینجوری حتی شستن ظرف هم راحت‌تر است.

راهکار دوم برای اینکه شیر ته نگیرد این است که شیر را در قابلمه پیرکس بجوشانید. جوشاندن شیر در قابلمه پیرکس حتی باعث می‌شود شیر کمتر سر برود.

چطور شیر پر چرب را به شیر کم چرب تبدیل کنیم؟

شیر محلی و سنتی خامه آن گرفته نشده است. بنابراین پرچرب است. اگر رژیم دارید و دوست ندارید شیر پر چرب مصرف کنید. بعد از اینکه شیر کاملاً جوشانده شد و سرد شد، لایه چربی روی آن می‌بندد.

خامه روی شیر را به سر کف گیر بگیرید و در کاسه جداگانه بریزید. از آن خامه می‌توانید برای درست کردن انواع کیک، شیرینی و دسر که خامه در دستورشان هست استفاده کنید. یا حتی افراد لاغر یا کودکان می‌توانند برای صبحانه با عسل یا مربا میل کنند.

اگر قصد دارید خامه گرفته شده از روی شیر را برای مدت طولانی نگهداری کنید. آن را در یک ظرف سربسته یا پلاستیک بریزید و فریز کنید. خامه گرفته شده از شیر محلی با فریز کردن تا مدت‌ها سالم می‌ماند.

کپی‌کردن مطالب چاره‌دان به هرشیوه و هرعنوان جایز نیست. لطفاً به خواسته چاره‌دان احترام بگذارید
برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

چاره‌دان را دنبال کنید

سلام، تازه‌ترین مطالب ما در زمینه آشپزی، خانه‌داری و ترفندهای کاربردی دیگر را از دست ندهید و هرهفته داغ در ایمیلتان بخوانید.

ایمیل ندارید! از اینستاگرام ما را دنبال کنید.(کلیک کنید) 

بستن
بستن