آشپزیدستور آشپزی

طرز تهیه آب قلم گاو یا گوسفند به همراه تمام نکات آن

دستور تهیه آب قلم گوسفند یا گاو با بیان خواص و نکات آنآب قلم علاوه بر اینکه سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است؛ طعم فوق العاده به خورشت ها و سوپ های ما می دهد که پیشنهاد می کنم اگر تا الان از آن استفاده نکردید، حتما یکبار امتحان کنید و خودتون ببینید چه طعم متفاوتی به غذاتون میده. اما اگر سوالتون این هست که چگونه قلم گاو یا گوسفند را بپزم؟ در ادامه براتون تمام نکات لازم برای تهیه آب قلم گاو یا گوسفند رو می نویسم تا ببینید چقدر راحت می تونید خودتون آب قلم درست کنید.

بهتر است قبل از اینکه دستور تهیه آب قلم رو بنویسم تعدادی از خواص آن را براتون بگم تا با آگاهی و انگیزه بیشتری شروع به درست کردن آب قلم کنید.

خواص آب قلم گاو و گوسفند

آب قلم دارای مواد معدنی و ویتامین هایی از قبیل کلسیم، پروتئین، منیزیم، فسفر، پتاسیم، منگنز، مس، آهن، ویتامین A، ویتامین K، ویتامین C و ویتامین های گروه B است.

با توجه به مواد و ویتامین هایی که در بالا ذکر شد، برخی از خواص آب قلم عبارتند از:

  • درمان سرماخوردگی و آنفولانزا،
  • ژلاتین موجود در آن هضم را آسان می کند و موجب تقویت دستگاه گوارش می شود.
  • درمان کم خونی و کمبود ویتامین در کودکان، زنان باردار و شیرده،
  • سلامت استخوان ها، رباط ها، تاندون ها و غضروف ها
  • و… (خواص دیگر آن را اینجا بخوانید)

توجه: شما می توانید یکبار مقدار زیادی آب قلم تهیه کنید و برای مدت طولانی برای مثال شیش ماه از آن استفاده کنید. بنابراین به زمان و زحمت زیادی هم احتیاج ندارد.

حتما بخوانید: طرز تهیه یک آش فوق العاده خوشمزه

روش تهیه آب قلم گوسفند و گاو

فرقی نمی کند برای تهیه آب قلم از قلم گوسفند استفاده می کنید یا گاو، مراحل کار تهیه آب قلم برای هر نوع قلمی که باشد، یکی است.

۱- ابتدا از جایی که قلم را می خرید خواهش کنید قلم ها رو براتون نصف یا چند تیکه کنند. قلم اگر نصف نباشد موقع جوشیدن عصاره و ژلاتین آن خارج نمی شود و عملاً بی فایده است.

برای تهیه آب قلم ابتدا آن را نصف کنید و بشویید

۲- قلم ها را بشویید و داخل قابلمه بزرگ قرار دهید و تا حدی آب بریزید که روی همه قلم ها را آب بگیرد. (حتی یک الی دو سانت آب بالاتر از سطح قلم ها هم باشد اشکال ندارد.)

۳- برای اینکه آب قلم خوشمزه تر شود و بوی زهم آن گرفته شود به آب قلم مواد زیر را اضافه کنید:

  • پیاز فراوان
  • چند حبه سیر
  • چند عدد هویج
  • چند عدد ساقه کرفس
  • چند عدد برگ بو
  • چوب دارچین یک تیکه کوچک
  • فلفل سیاه کمی

برای تهیه آب قلم گاو یا گوسفند و خوشمزه شدن آن از سیر پیاز دارچین و ... استفاده کنید

اگر تمام مواد بالا را نداشتید، اشکال ندارد هر کدام در دسترستان است در آب قلم بریزید. اما پیاز را حتماً به آب قلم اضافه کنید. پیاز را خرد کنید یا اینکه چند تیکه کنید و به آب قلم اضافه کنید.

بهتر است نمک و ادویه نزنید تا هم دیرپز نشود و هم اینکه بتوانید بعداً در هر غذایی از آن بدون اینکه نگران شور شدن و زیاد شدن ادویه غذاتون باشید، استفاده کنید.

توجه: حدود نصف استکان سرکه هم به مواد اضافه کنید. سرکه باعث می شود کلسیم و بافت های پرتئینی قلم بهتر از آن جدا شود و به آب آن منتقل شود. و آب قلمی که درست می کنید کلسیم و خواص بیشتر داشته باشد.

۴- وقتی آب قلم شروع به جوشیدن کرد حرارت شعله را در حد دم گذاشتن برنج خیلی کم کنید و اجازه دهید ۸ الی ۱۰ ساعت قلم ها در آب بجوشد. آب آن باید حدود یک سومش کم شود.

۵- بعد از اینکه قلم ها خوب پخت و مغز استخوان آن جدا شد، قلم ها از قابلمه بیرون بیارین و وقتی کمی خنک شد آن ها را تکان دهید تا مغز باقی مانده در آن ها هم خالی شود و داخل قابلمه بریزید.

روش پخت و تهیه آب قلم

۶- آب قلم را صافی کنید تا پیاز و تیکه های استخوان و …. از آب قلم جدا شود.

برای تهیه آب قلم بعد از پخت آن آن را از صافی رد کنید

۷- آب قلم را در یخچال قرار دهید تا سرد شود. بعد از سرد شدن می بینید که روی آب قلم چربی بسته و ژلاتین در زیر قابلمه قرار می گیرد با یک کف گیر آرام چربی های روی آب قلم را جمع کنید. این چربی برای بچه ها و افراد لاغر خیلی مفید است و می توانید در غذا بجای روغن استفاده کنید.

بعد ژلاتین باقی مانده را در اندازه های دلخواه بسته بندی کنید و در فریزر قرار دهید و در سوپ و خورشت هاتون از آن استفاده کنید.

گرفتن چربی روی آب قلم یک نکته مهم برای درست کردن و تهیه آب قلم

توجه: حتماً چربی روی آب قلم را بگیرید. چون اگر چربی آن را جدا نکنید خیلی چرب می شود و شاید نتوانید در هر غذایی استفاده کنید. البته آب قلم گاو چرب تر از آب قلم گوسفند است.

البته یکی از دوستان لطف کردن تجربشون در این زمینه ارسال کردن و برامون نوشتن که از آب قلم برای پخت نخود استفاده می کنند. که روش آن را در نظرات می توانید مشاهده کنید.

برامون بنویسید از آب قلم در چه غذاهایی استفاده می کنید و چه نتیجه ای در طعم اون غذا داشته؟

پیشنهادهای شگفت انگیز دیجیکلا؛ با تخفیف بالا خرید کنید.

کپی‌کردن مطالب چاره‌دان به هرشیوه و هرعنوان جایز نیست. لطفاً به خواسته چاره‌دان احترام بگذارید

سعیده اسلامیان

طراح و نویسنده سایت چاره دان؛ عاشق برنامه‌نویسی، نوشتن و آشپزی هستم و هر سه به من آرامش می‌دهند. امیدوارم و سعی می‌کنم که چاره‌دان را دوست داشته باشید و آن را دنبال کنید.

نوشته های مشابه

‫۲۰ نظرها

  1. سلام میدونم این مطلب برا پارساله،من دیشب درست کردم تا صب پخت
    ولی نمیدونم چرا شیرین شده ابش😩فقط پیاز ریخته بودمو نخود

  2. سلام.ممنون بابت توضیحاتتون.خانم قائینی از ژلاتین قلم،ژله درست کردن.
    خواستم بدونم چطور این کا رو انجام دادن؟
    آیا مثل ژله های بازار خوش طعم میشه
    ممنون میشم راهنمایی کنید

  3. سلام. ممنون دستور تهیه و توضیحات دوستان. در مورد دوستی که ۵ بار قلم رو جوشونده بود باید بگم که قلم در واقع فقط مغز استخونش مفید هستش. ولی حکمای طب سنتی در این خصوص میفرمایند که خود استخوان و در واقع تمیز کردن زیاد استخوان مضر بوده, و در بدن خلط نپخته سودا ایجاد میکنه که میتونین برای اطلاعات بیشتر تو اینترنت تحقیق کنین, ممنون

  4. سلام.ممنونازتوضیحاتتون . از آب قلم میشه مثل آبگوشت برای تیلیت هم استفاده کرد. نون رو خرد کنید و در آب قلم بریزید.همراه ترشی بخورید

  5. ما مقداری نخود و سبزی آش وفلفل خود زینک رو درست میکنیم خیلی مقویه البته بعد پخت زینک این مواد هارو اضافه میکنیم عاالیع

  6. سلام
    من گاهی اگر جایی باشه استخون قلم رو خورد کنن هردفعه توی هرحورش یا سوپ یا عدسی و خوراک لوبیا یه تیکه میندازم. واگر نتونم خوردکنم ژلشو که گرفتیم چون هنوزاستخونش پرازچربی و کمی ژلش هست باهاش یه خوراک یا عدسی درست میکنم که اگرخواصی داخلش هست استفاده بشه. خیلی قلم گوساله نیروبخش و طعم دهنده است به غذا…

  7. سلام مطالب نوشته شده درموردخواص قلم مفیدبود.
    ماقلم روبرای پخت نخوداستفاده می کنیم.
    قلم گوساله روبهمراه نخودکه ازروزقبل خیس کرده ایم درزودپز بامقداری زردچوبه ،پیاز،فلفل قرمزبرای مدت حدودا ۴۵دقیقه تا یکساعت میپزیم درب زودپز رو بازکرده و پخت آن را تاکم شدن آب به مقدار موردنیاز ادامه می دهیم. پس ازسرد شدن چربی آن را مشابه شرح شما جدا و دور می ریزیم. نخود آماده مصرف است.

    1. سلام
      ممنونم که وقت گذاشتید و از تجربه هاتون برامون نوشتید. امیدوارم به دوستانی که این پست را میخوانند کمک کند.

    2. من قلم گاو راپنج بار جوشاندم هر دفعه به مدت ۲۰ تا۲۴ ساعت وهر بار ابش را بصورت تنگآب در آوردم باهاش سوپ وعدسی درست کردم خیلی خوب شد مقداری هم در فریزر گذاشتم هر بار جوشاندم ابش مثل ژله در یخچال بسته شد با اون ژله هم درست کردم مقداری آب پرتقال به آن اضافه کردم ژله خوشمزه ای شد بعدش هم استخوان ها را در یخچال گذاشتم تا هر وقت نباز داشتم دوباره بجوشونم اما نمی دونم این کار درسته یا نه من رو فکر خودم لین کار رو کردم اگر شما می دونید منو راهنمائی کنید ممنونم

      1. سلام وقتی برای بار اول قلم رو می جوشنی همه ژله های داخل قلم پخته میشن و از داخل قلم خارج میشن و وارد آب قلم میشه چطور شما ۵ بار اونو جوشندید!؟ همون دفعه اول که ژله خارج شد از همون ژله باید در سوپ استفاده کنید و بقیه رو فریز کنید. وگرنه خود استوخونش که خاصیت چندانی نداره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

ببخشید مزاحم خواندنت میشم

خواستم دعوتت کنم چاره دان رو دنبال کنی و تازه‌ترین مطالب ما در زمینه آشپزی، خانه‌داری و ترفندهای کاربردی دیگه رو هرهفته داغ در ایمیلت بخوانی…

ایمیل ندارید! از اینستاگرام ما را دنبال کنید.(کلیک کنید)