آشپزیدستور آشپزی

طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم (به همراه تمام نکات آن)

طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم با تمام نکات آنسمنو یکی از اجزا ۷ سین در سر سفره عید نوروز ما ایرانی هاست. اما سمنو به دلیل اینکه از جوانه گندم درست می‌شود. سرشار از خاصیت و بسیار مقوی است. بنابراین می توانیم در همه فصول سال آن را درست کنیم و از خوردن آن لذت ببریم. در ادامه طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم به همراه تمام نکات ریز و درشت آن را خواهم گفت.

قبل از اینکه طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم را توضیح بدهم. شاید سوال شما این باشد که چرا خودمان را به زحمت بیندازیم و سمنو خانگی درست کنیم؟

در جواب این سوال باید بگم که: سمنو خانگی از جوانه گندم و بدون هیچ قند مصنوعی آماده می‌شود؛ در حالی که سمنوهایی که از بیرون تهیه می‌کنید. معمولاً از آرد است که خواص سمنو خانگی را ندارد و همچنین به آنها شکر هم اضافه می‌شود.

اگر طرز تهیه سمنو خانگی را تا آخر بخوانید، خواهی دید که بسیار آسان تهیه می‌شود و درست کردن آن خیلی به صرفه است.

خواص سمنو :

  • سمنو دارای طبع گرم است و بسیار مقوی است به خصوص برای زنان باردار و کودکان؛
  • دارای فیبراست که موجب عملکرد بهتر دستگاه گوارش شده و باعث جلوگیری از یبوست می‌شود.
  • سمنو سرشار از مواد معدنی مانند: فسفر، روی، سلنیوم و پتاسیم است. که برای رشد و تولید انرژی لازم هستند. بنابراین سمنو برای رشد ذهنی و جسمی کودکان بسیار مفید است.
  • سمنو داری ویتامین E و همچنین ویتامین های گروه B است. بنابراین موجب سلامت پوست و مو می‌شود. و ریزش مو را می کاهد.
  • سمنو به دلیل طبع گرم، آرامش بخش اعصاب است بعلاوه موجب رفع خستگی می‌شود.
  • سمنو دارای اسید فولیک است که برای سلامت و رشد جنین لازم است.
  • و همچنین دارای مقدار قابل توجهی آهن است.

حتما بخوانید: ۵ راهکار برای اینکه کودکان را از خوردن مواد غذایی ناسالم دور کنیم.

طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم :

اگر برای اولین بار سمنو درست می کنید، با مقدارِ کمِ مواد شروع کنید. مثلاً یک کیلو گندم و دو کیلو آرد گندم معمولی؛ میتوانید از آرد نان سنگک استفاده کنید که سبوس دار باشد و خواص سمنو شما را دوچندان کند.

نکته: آرد گندم برای سمنو باید آرد معمولی باشد. یعنی آرد دارای سبوس، برای پخت سمنو آرد سفید استفاده نکنید.

۱- یک کیلو گندم را پاک کنید و خوب بشویید و برای یک شبانه روز (۲۴ساعت) آن را با آب سرد آب کنید. آب باید حدود یک بند انگشت روی گندم ها را بگیرد و در این مدت ۳ بار آب گندم ها را عوض کنید.

۲- بعد از ۲۴ ساعت گندم‌ها را ته سینی پهن کنید و یک پارچه نخی خیس روی آنها بکشید و روزی ۲ الی ۳ بار پارچه نخی را خیس کنید تا همیشه گندم ها مرطوب باشند. همچنین میتوانید آن ها را داخل کیسه نخی بریزید و مرتب کیسه را مرطوب کنید.

نکته: گندم ها باید در جای خنک باشند تا خراب نشودند. اگر در فصول گرم قصد دارید سمنو تهیه کنید. کیسه یا سینی حاوی گندم ها  را داخل یخچال قرار دهید. تا گندم ها ترش نکنند و خراب نشوند.

معمولا بین ۲ تا ۳ روز طول می کشد تا گندم ها خوب جوانه بزنند. توجه کنید گندم نباید سبز شود وگرنه سمنو تلخ میشود. پس وقتی گندم ها خوب ریشه کردند؛ آنها را قبل از اینکه سبز شوند بردارید. مانند تصویر زیر:

نکته: اگر گندم سبز شود سمنو تلخ می شود.

طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم مرحله رشد کردن جوانه ها

۳- حالا نوبت به چرخ کردن جوانه های گندم می‌رسد. چون گندم چسبناک است با سوارخ درشت مشبک چرخ گوشت آن ها را چرخ کنید که به چرخ فشار وارد نشود. یکبار چرخ کردن کافی است.

۴- جوانه های گندم چرخ شده را داخل قابلمه بریزید و روی آنها کم کم آب گرم بریزید و روی آنها دست بکشید تا شیره گندم که سفید رنگ است، از آن خارج شود. بعد آنها را از صافی رد کنید و روی صافی دست بکشید که شیره یا همان نشاسته گندم کاملاً خارج شود. اینکار را تا جایی ادامه دهید که فقط پوسته گندم داخل صافی بماند. برای ۱ کیلو گرم گندم حدود 10 تا ۱2 لیتر آب می‌خواهد.

۵- به هر میزان که گندم در ابتدا آب کردیم 3 یا 2 برابر به آرد گندم معمولی نیاز داریم. برای مثال ما یک کیلو گندم برداشتیم پس الان 2 کیلو یا حداکثر 3 کیلو آرد گندم معمولی را با شیره گندم ها قاطی می‌کنیم و اینقدر با دست یا قاشق بهم می‌زنیم؛ تا کاملاً آرد در شیره گندم در آب حل شود و گلوله گلوله نباشد.

توجه: البته به ازای هر کیلو گندم می توانید بیشتر هم آرد اضافه کنید اما دیگه بیشتر آرد می شود و سمنو خیلی خاصیت ندارد و خیلی هم شیرین نمی شود.

۶- حالا می رسیم به حساس ترین مرحله در این مرحله قابلمه‌ی حاوی مواد سمنو را روی گاز با حرارت زیاد قرار می دهیم و با یک کفگیر مدام آنها ار بهم میزنیم تا به جوش بیاید.

نزدیک به جوش آمدن مواد سمنو خیلی غلیظ می شود. به مواد آب اضافه نکنید، چون وقتی شروع به جوشیدن کرد دوباره رقیق می شود.

نکته: حتماً در این مرحله باید مواد سمنو را مدام از ته قابلمه بهم بزنید. چرا که این مواد از نشاسته است و با کوچکترین غفلت شما ته می گیرد و سمنو خراب می‌شود. اما وقتی به جوش آمد دیگر نیاز به همزدن ندارد.

وقتی مواد سمنو به جوش آمد؛ تقریباً کار تمام است و باید شعله گاز را خیلی کم کنید در حدی که برنج را دم می گذارید و بعد هر ۱ الی ۱/۵ ساعت سمنو ها را بهم بزنید.

نکته: در این مرحله نیاز نیست تا درب قابلمه را کامل بگذارید. می توانید درب آن را نصفه قرار دهید یا اصلاً درب قابلمه را نگذارید.

۷- معمولاً زمانی که نیاز است تا سمنو  بجشود و غلیظ شود بین 15 تا 20 ساعت طول می کشد.

وقتی سمنو ها به غلظت مورد نظر شما رسید؛ روی شعله گاز، شعله پخش کن قرار دهید و با همان حرارت کم درب قابلمه را محکم قرار دهید تا زمانی حدود یک ساعت سمنو دم بکشد.

سمنو بعد از خنک شدن کمی سفت می شود بنابراین خیلی نیاز نیست سفت شود.

طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم مرحله غلیظ شدن آن

 

۹- بعد از یک ساعت دم کشیدن، سمنو آماده است. می توانید با خلال بادام یا پسته و یا هرچیزی که خودتان دوست دارید، آن را تزیین کنید. هرچه سمنو با شعله کم بیشتر بجوشد پررنگ تر میشود. دلیل اینکه سمنو من کمی کم رنگ تر است، این است که شعله گاز من یکم زیاد بود و زودتر به دست آمد.

برای یک کیلو گندم و 2 آرد حدود ۴ شیشه بزرگ سمنو بدست می آید . و این سمنو کاملاً شیرین و خوشمزه میشود و شما به کوچکترین شیرینی مصنوعی مثل شکر و… نیاز ندارید.

توجه: برای تیره شدن سمنو خانگی باید سمنو با حرارت کم مدت زیاد 15 الی 20 ساعت بماند تا برسد. اگر حرارت زیاد باشد سمنو کم رنگ می شود. البته اگر مقدار آرد را کم کنید ممکن است سمنو خیلی قهوه‌ای نشود. مثل سمنویی که من درست کردم و در تصویر می بینید. من به ازای 1 کیلو گندم، 2 کیلو آرد زدم.

روش درست کردن سمنو خانگی با جوانه گندم بصورت کاملا سنتی با تمام نکات آن

نکاتی که برای درست کردن سمنو خانگی باید بدانید

۱- اگر برای مدت طولانی مثلاً برای ۳ تا ۴ ماه قصد دارید سمنو ها را نگه دارید. اجازه دهید، سمنو شما کاملاً غلیظ شود. چراکه اگر سمنو رقیق باشد و آب داشته باشد، زودتر خراب می‌شود و کپک می‌زند.

۲- اگر سمنو خیلی غلیظ شد کمی آب به آن اضافه کنید و بگذارید بجوشد.

۳-  برای درست کردن سمنو بهتر است گندوم شمال تهیه کنید. گندوم شمال نسبت به گندوم جنوب سمنو شیرین‌تر می شود. من هر دو گندوم را امتحان کردم و از گندوم شمال سمونی خیلی شیرین تر بدست اومد.

۴- تفاله های گندم را دور نریزید. این تفاله همان سبوس گندم است که فواید زیادی دارد. آنها را روی یک سینی در هوای آزاد در جلوی نور خورشید پهن کنید تا خشک شوند، آنها را آسیاب کنید و هر موقع با خمیر، قصد تهیه نان های خانگی را دارید، یک قاشق غذا خوری از آن را داخل مواد نان بریزید؛ تا نان شما داری سبوس باشد. همانطور که می دانید بیشتر آردهای بیرونی بدون سبوس هستند و خواص زیادی ندارند.

اگر میخواهد در مورد سمنو و خواص سمنو بیشتر بدانید به اینجا مراجعه کنید.

اگر در مورد طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم سوال یا تجربه‌ای دارید؛ در قسمت نظرات بفرمایید.

کپی‌کردن مطالب چاره‌دان به هرشیوه و هرعنوان جایز نیست. لطفاً به خواسته چاره‌دان احترام بگذارید
برچسب ها

نوشته های مشابه

‫۵۰ نظرها

  1. نه زیاد سبزنیستند فقط مشکلم بوی کمی که داره اگه فردا شستمشون بوشون نرفت قید سمنو رو بزنم

    1. یکم بو داره که وقتی میپزه کامل میره نگران نباشید.

  2. سلام
    فردا جوانه ها رو چرخ میکنم یکمی بو داره ایرادی نداره بوی خود ریشه هاست البته فردا خوب میشورمشون روزی سه بار هم آب بهشون میدم

    1. سلام
      فقط مواظب باشید سبز نشن اگر خیلی بزرگ شدن همین امشب چرخشون کنید چون ممکنه تا صبح سبز بشن اون موقع سمنوتون طعم تلخی می گیره.

  3. سلام
    ببخشید میخواستم بپرسم پختن سمنو در ظرف روحی ایرادی نداره؟
    یک سوال دیگه داشتم میگن باید آداب سمنو رو باید رعایت کنید مثلا غسل بر گردنت نباشه با وضو و…. اگر در حین پختن سمنو زن عادت بشه نذر باطله یا سمنو خوب در نمیاد؟
    امیدوارم ادمین زن باشه

    1. سلام
      نه اشکال نداره داخل ظرف روحی بپزید.
      اینکه سمنو خوب در نمیاد… فک نکنم درست باشه. ولی اگر نذر دارید میتونید از یک روحانی سوال کنید تا آداب نذری پختن رو بهتون بگن ولی فک کنم این آداب جز مستحبات هست نه واجبات باز اگر دوست دارید سوال کنید.

  4. سلام ببخشید الان ده ساعته داره میپزه چند ساعت دیگه رنگش قهوه ای میشه؟هنوز نشده

    1. سلام سمنو حداقل ۱۵ الی ۱۶ ساعت طول میکشه که جا بیافتد اگر آرد گندم رو کم بزنید خواص اون بیشتر هست و رنگ اون قهوه ای تیره نمیشه قهوه ای کم رنگ میشه. هر چه آردش بیشتر باشه تیره تر میشه.
      در پست هم گفتم برای هر کیلو گندم که گذاشتید جوانه بزنه باید ۳ تا ۴ کیلو آرد بزنید تا قهوه ای شود اما من خودم همیشه بین ۱٫۵ تا ۲ کیلو آرد گندم بیشتر اضافه نمی کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

چاره‌دان را دنبال کنید

سلام، تازه‌ترین مطالب ما در زمینه آشپزی، خانه‌داری و ترفندهای کاربردی دیگر را از دست ندهید و هرهفته داغ در ایمیلتان بخوانید.

ایمیل ندارید! از اینستاگرام ما را دنبال کنید.(کلیک کنید) 

بستن
بستن