صفحه اصلی / آشپزی / طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم (به همراه تمام نکات آن)

طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم (به همراه تمام نکات آن)

طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندمسمنو یکی از اجزا ۷ سین در سر سفره عید نوروز ما ایرانی هاست. اما سمنو به دلیل اینکه از جوانه گندم درست میشود. سرشار از خاصیت و بسیار مقوی است. بنابراین می توانیم در همه فصول سال آن را درست کنیم و از خوردن آن لذت ببریم. در ادامه طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم به همراه تمام نکات ریز و درشت آن را خواهم گفت.

قبل از اینکه طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم را توضیح بدهم. شاید سوال شما این باشد که چرا خودمان را به زحمت بیندازیم و سمنو خانگی درست کنیم؟

در جواب این سوال باید گفت که سمنو خانگی از جوانه گندم و بدون هیچ قند مصنوعی آماده می‌شود؛ در حالی که سمنوهایی که از بیرون تهیه می‌کنید. معمولاً از آرد است که خواص سمنو خانگی را ندارد و همچنین به آنها شکر هم اضافه می‌شود.

اگر طرز تهیه سمنو خانگی را تا آخر بخوانید، خواهی دید که بسیار آسان تهیه می‌شود و درست کردن آن خیلی به صرفه است.

خواص سمنو :

  • سمنو دارای طبع گرم است و بسیار مقوی است به خصوص برای زنان باردار و کودکان؛
  • دارای فیبراست که موجب عملکرد بهتر دستگاه گوارش شده و باعث جلوگیری از یبوست میشود.
  • سمنو سرشار از مواد معدنی مانند: فسفر، روی، سلنیوم و پتاسیم است. که برای رشد و تولید انرژی لازم هستند. بنابراین سمنو برای رشد ذهنی و جسمی کودکان بسیار مفید است.
  • سمنو داری ویتامین E و همچنین ویتامین های گروه B است. بنابراین موجب سلامت پوست و مو می‌شود. و ریزش مو را می کاهد.
  • سمنو به دلیل طبع گرم، آرامش بخش اعصاب است بعلاوه موجب رفع خستگی می‌شود.
  • سمنو دارای اسید فولیک است که برای سلامت و رشد جنین لازم است.
  • و همچنین دارای مقدار قابل توجهی آهن است.

حتما بخوانید: ۵ راهکار برای اینکه کودکان را از خوردن مواد غذایی ناسالم دور کنیم.

طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم :

اگر برای اولین بار سمنو درست می کنید، با مقدارِ کمِ مواد شروع کنید. مثلاً یک کیلو گندم و یک کیلو آرد گندم معمولی؛

نکته: آرد گندم برای سمنو باید آرد معمولی باشد. یعنی آرد دارای سبوس، برای پخت سمنو آرد سفید استفاده نکنید.

۱- یک کیلو گندم را پاک کنید و خوب بشویید و برای یک شبانه روز (۲۴ساعت) آن را با آب سرد آب کنید. آب باید حدود یک بند انگشت روی گندم ها را بگیرد و در این مدت ۳ بار آب گندم ها را عوض کنید.

۲- بعد از ۲۴ ساعت گندم‌ها را ته سینی پهن کنید و یک پارچه نخی خیس روی آنها بکشید و روزی ۲ الی ۳ بار پارچه نخی را خیس کنید تا همیشه گندم ها مرطوب باشند. همچنین میتوانید آن ها را داخل کیسه نخی بریزید و مرتب کیسه را مرطوب کنید.

نکته: گندم ها باید در جای خنک باشند تا خراب نشودند. اگر در فصول گرم قصد دارید سمنو تهیه کنید. کیسه یا سینی حاوی گندم ها  را داخل یخچال قرار دهید. تا گندم ها ترش نکنند و خراب نشوند.

معمولا بین ۲ تا ۳ روز طول می کشد تا گندم ها خوب جوانه بزنند. توجه کنید گندم نباید سبز شود وگرنه سمنو تلخ میشود. پس وقتی گندم ها خوب ریشه کردند؛ آنها را قبل از اینکه سبز شوند بردارید. مانند تصویر زیر:

نکته: اگر گندم سبز شود سمنو تلخ می شود.

طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم

۳- حالا نوبت به چرخ کردن جوانه های گندم می‌رسد. سعی کنید با ریزترین درجه چرخ گوشتتان آنها را چرخ کنید. یکبار چرخ کردن کافی است.

۴- جوانه های گندم چرخ شده را تیکه تیکه داخل صافی بریزید، روی آنها کم کم آب بریزید و روی آنها دست بکشید تا شیره گندم که سفید رنگ است، از آن خارج شود. و اینکار را تا جایی ادامه دهید که فقط پوسته گندم داخل صافی بماند. برای ۱ کیلو گرم گندم حدود ۸ تا ۱۰ لیتر آب می‌خواهد.

۵- به همان میزان که گندم در ابتدا آب کردیم یا ۱٫۵ برابر به آرد گندم معمولی نیاز داریم. برای مثال ما یک کیلو گندم برداشتیم پس الان یک کیلو یا حداکثر ۱٫۵ کیلو آرد گندم معمولی را با شیره گندم ها قاطی می‌کنیم و اینقدر با دست یا قاشق بهم می‌زنیم؛ تا کاملاً آرد در شیره گندم و آب حل شود و گلوله گلوله نباشد.

۶- حالا می رسیم به حساس ترین مرحله در این مرحله قابلمه‌ی حاوی مواد سمنو را روی گاز با حرارت زیاد قرار می دهیم و با یک کفگیر مدام آنها ار بهم میزنیم تا به جوش بیاید.

نزدیک به جوش آمدن مواد سمنو خیلی غلیظ می شود. به مواد آب اضافه نکنید، چون وقتی شروع به جوشیدن کرد دوباره رقیق می شود.

نکته: حتماً در این مرحله باید مواد سمنو را مدام بهم بزنید. چرا که این مواد از نشاسته است و با کوچکترین غفلت شما ته می گیرد و سمنو خراب می‌شود. اما وقتی به جوش آمد دیگر نیاز به همزدن ندارد.

وقتی مواد سمنو به جوش آمد؛ تقریباً کار تمام است و باید شعله گاز را خیلی کم کنید در حدی که برنج را دم می گذارید و بعد هر ۱ الی ۱/۵ ساعت سمنو ها را بهم بزنید.

نکته: در این مرحله نیاز نیست تا درب قابلمه را کامل بگذارید. می توانید درب آن را نصفه قرار دهید یا اصلاً درب قابلمه را نگذارید.

۷- معمولاً زمانی که نیاز است تا سمنو  بجشود و غلیظ شود بین ۱۰ تا ۱۲ ساعت طول می کشد.

وقتی سمنو ها به غلظت مورد نظر شما رسید؛ روی شعله گاز، شعله پخش کن قرار دهید و با همان حرارت کم درب قابلمه را محکم قرار دهید تا زمانی حدود یک ساعت سمنو دم بکشد.

طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم

 

۹- بعد از یک ساعت دم کشیدن، سمنو آماده است. می توانید با خلال بادام یا پسته و یا هرچیزی که خودتان دوست دارید، آن را تزیین کنید. هرچه سمنو با شعله کم بیشتر بجوشد پررنگ تر میشود. دلیل اینکه سمنو من کمی کم رنگ تر است، این است که شعله گاز من یکم زیاد بود و زودتر به دست آمد.

برای یک کیلو گندم و آرد حدود دو تا ۴ شیشه بزرگ سمنو بدست می آید . و این سمنو کاملاً شیرین و خوشمزه میشود و شما به کوچکترین شیرینی مصنوعی مثل شکر و… نیاز ندارید.

نکاتی که برای درست کردن سمنو خانگی باید بدانید

۱- اگر برای مدت طولانی مثلاً برای ۳ تا ۴ ماه قصد دارید سمنو ها را نگه دارید. اجازه دهید، سمنو شما کاملاً غلیظ شود. چراکه اگر سمنو رقیق باشد و آب داشته باشد، زودتر خراب می‌شود و کپک می‌زند.

۲- اگر سمنو خیلی غلیظ شد کمی آب به آن اضافه کنید و بگذارید بجوشد.

۳-  برای درست کردن سمنو بهتر است گندوم شمال تهیه کنید. گندوم شمال نسبت به گندوم جنوب سمنو شیرین تر میشود. من هر دو گندوم را امتحان کردم و از گندوم شمال سمونی خیلی شیرین تر بدست اومد.

۴- تفاله های گندم را دور نریزید. این تفاله همان سبوس گندم است که فواید زیادی دارد. آنها را روی یک سینی در هوای آزاد در جلوی نور خورشید پهن کنید تا خشک شوند، آنها را آسیاب کنید و هر موقع با خمیر، قصد تهیه نان های خانگی را دارید، یک قاشق غذا خوری از آن را داخل مواد نان بریزید؛ تا نان شما داری سبوس باشد. همانطور که می دانید بیشتر آردهای بیرونی بدون سبوس هستند و خواص زیادی ندارند.

اگر میخواهد در مورد سمنو و خواص سمنو بیشتر بدانید به اینجا مراجعه کنید.

اگر در مورد طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم سوال یا تجربه‌ای دارید؛ در قسمت نظرات بفرمایید.

۲۸ دیدگاه‌ها

  1. سلام
    ممنون از اینکه تجربیاتتون رو در اختیار همه میگذارید
    چالش های نظرات هم پر از نکات اموزندست
    عالیه

    • سلام
      خواهش می کنم زهرا جان 🙂 البته چاره دان فقط تجربیات من نیست حاصل تجربیات همه دوستانی هست که لطف می کنن و تجربه ها شون رو می نویسن.

  2. سلام وقت تون بخیرآقای آزاد
    میشه طرز تهیه دقیق رو از مادرتان بپرسید و واسم بفرستین
    آخه بچه هام خیلی سمنو دوست دارن و اعتباری هم به سمنو های بیرون نیست.
    ممنون از لطف تون
    maria.mrfan@gmail.com

  3. بسیار عالی
    ممنون از به اشتراک گذاشتن اطلاعات مفیدتون/

  4. سلام
    ببخشید میشه بعد از آماده شدن سمنو زمانی که مثله حلوا تو قابلمه شده و داریم همش میزنیم
    میشه اون موقع برای اینکه سمنو مون غلیط تر بشه آره تفت شده بهش اضافه کنیم و همش بزنیم
    خراب میشه یا نه

    • سلام
      تا حالا امتحان نکردم ولی فک نکنم خیلی خوب بشه فک کنم طعم آرد بده امیدوارم اگر دوستان امتحان کرده باشن شما رو راهنمایی کنند.

  5. حبیب آزاد

    با توجه به اینکه مادر من بهترین سمنوی دنیا رو میپزه و من از بچگی دیدم اجازه بدین چندنکته بگم .اولا برای یک کیلو جوانه گندم ده کیلو ارد لازمه.دوما سمنو جاافتاده کاملا قهوه ای تیرست این چیزی که شما عکسشو انداختی اصلا سمنو نیست و قطعا طعم ناخوشایند وگس داره و ظرف چند روزم فاسدمیشه‌.یکی از علل تلخی سمنو روش غلط جوانه زدن گندمه مثل کاری که شما کردین.باید گندم رو داخل کیسه نخی بریزین و هرروز کاملا کیسه رو زیر شیراب بگیرین تاشیرابه گندم کاملا شسته بشه .اینجوری جوانه ها ذره ای بوی ترشیدگی نمیگیره.نکته دیگه که از اسرار سمنو پختنه باید کمی شربت گندم که درابتدا صاف کردین رو با ارد مخلوط نکنید و جدا نگهش دارین در زمان خاصی و طبق دستور خاصی که بلد نیستم و باید از مادرم بپرسم به سمنو اضافه میشه که باعث رنگ گرفتن و قهوه ای شدن سمنو میشه.چون شما اینکارو نکردین بعیده بتونید سمنوی قهوه از کار دربیارین.زمان مساله کلیدی در سمنو بعد از پرسه ای که گفتید مرحله غلیظ شدن سمنو که دایما هم‌باید هم بخوره و در دیگ مسی هم‌باشه یک سمنوی خوب کمش ۲۴ ساعت زمان میخواد که اکثرش در حال هم زدنه و عملا تهیه سمنو در مقادیر کم امکان پذیر و‌بصرفه نیست. ضمنا اساتید سمنو در ایران صاحب سبک هستن ما گرگانی هستیم و مادرم در سمنو استادی داشته که دامغانی‌بوده و‌این‌روش پخت کمش بیش از ۱۵۰ سال قدمت داره با در نظر گرفتن سن مادر بنده و اون استادش.ضمن اینکه دامغانیها بعد از پخت سمنویی قهوه ای و غلیظ بخشی رو در سینی پهن میکردن و خشک میکردن که شبیه اب نبات میشد .این دستور به شما سمنویی میده که از شدت شیرینی همه تصور میکنن شکر داره درصورتیکه چنین نیست با همین نسبت یک کیلو گندم و ده کیلو ارد

    • سلام
      ممنون که در مورد سمنو سنتی برامون نوشتید کاش دستور کامل تهیه این سمنو را لطف کنید برامون بنویسید. این سمنویی که من عکسش رو گذاشتم سمنویی بود که برای اولین بار پختم اما برای دفعه های بعدی رنگ آن تیره شد که من وقت نکردم تصویر رو عوض کنم و علت تیره نشدن رنگ آن هم به این دلیل بود که من شعله را خیلی کم نکردم و زود سمنو به عمل اومد اما به هیچ وجه طعم گس نداشت و کاملاً شیرین بود بدون ذره ای شکر.
      راستش من در سایت های دیگه دیدم که به ازای هر یک کیلو گندم ۴ تا ۶ کیلو آرد اضافه می کنن. ولی برای اینکه ارزش غذایی بالایی داشته باشه و همچنین خوشمزه تر هم بشود به نظرم هرچه مقدار آرد رو کم کنیم بهتر می شود.
      و اینکه میگید در مقدار کم امکان پذیر نیست باید بگم مادرم شاید سالی ۷ الی ۸ بار سمنو درست میکنه اونم فقط با یک کیلو گندم و دو کیلو آرد و یک سمنو با رنگ کاملاً قهوه ای تیره و مزه ی خیلی شیرین بدست میاد. انشاالله به زودی دوباره سمنو درست می کنم و عکس این پست را هم عوض میکنم.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: