آشپزیدستور آشپزی

نان شیرمال خانگی خوشمزه و حرفه‌ای با اشکال متفاوت

طرز تهیه نان شیرمال خانگی خوشمزه و مقوینان شیرمال همانطور که از نامش مشخص است، مواد اصلی تشکیل‌دهنده آن شیر و آرد است و بخاطر طعم شیرین، ظاهر زیبا و بافت سبک و نرمش بسیار پرطرفدار است. اگر شماهم علاقمندید که خودتان شیرمال خانگی و خوشمزه با سالم‌ترین مواد درست کنید، در ادامه طرز تهیه نان شیرمال خانگی بطور کامل و همچنین بیش از ۱۰ شکل متفاوت و زیبا برای درست کردن نان شیرمال حرفه‌ای را بخوانید.

مواد لازم برای تهیه نان شیرمال خانگی

  • آرد گندم ۲.۵ لیوان
  • شیر: یک لیوان
  • خمیر مایه: یک قاشق غذاخوری
  • کره: ۲۵ تا ۳۰ گرم
  • شکر: یک سوم لیوان
  • تخم مرغ: یک عدد
  • نمک: یک قاشق چای‌خوری سرخالی
  • وانیل نصف قاشق چای خوری یا یک قاشق چای خوری پودر هل
  • زعفران دم کرده غلیظ: نصف قاشق غذا خوری (دلخواه)

توجه: برای درست کردن شیرمال خانگی می‌توانید هم از آرد سفید و هم آرد سبوس دار استفاده کنید.

  • ویژگی مثبت آرد سبوس‌دار این است که نان شما را سالم‌تر و مقوی‌تر می‌کند؛
  • اما ویژگی مثبت آرد سفید این است که: خمیر شما را سبک تر می‌کند و نان تردتر می‌شود و بیشتر پف می کند. که تصویر نان‌هایی که من با آرد سفید و بدون گردو و کشمش پختم هم اضافه می‌کنم.

مواد لازم برای رویه نان شیرمال

  • یک عدد زرده تخم مرغ
  • یک هشتم قاشق چای خوری وانیل
  • یک قاشق مرباخوری سرخالی شکر
  • یک قاشق مرباخوری کره آب شده
  • یک قاشق غذاخوری شیر
  • زعفران دم کرده: یک قاشق چای خوری (دلخواه)

مواد اضافی برای مقوی‌تر کردن شیرمال خانگی

اضافه کردن این مواد به نان شیرمال دلخواه است و می توانید آن‌ها را حذف کنید.

  • گردو نیمه خرد شده یک تا دو قاشق غذاخوری
  • کشمش پلویی یا مویز یک تا دو قاشق غذاخوری
  • و سایر مغزها و دانه‌هایی که دوست دارید.

مراحل درست کردن نان شیرمال

۱- ابتدا خمیر مایه را به عمل می‌آوریم. قبلاً در مورد روش درست خمیر مایه و نکات مهمی که باید رعایت کنید، نوشتم. برای درست کردن هر نوع نانی به این نکات نیاز دارید؛ بنابراین پیشنهاد می‌کنم حتماً این پست را مطالعه کنید.

یک لیوان شیر را گرم کنید. گرم یعنی اینکه وقتی انگشت خود را داخل شیر قرار می‌دهید، نسوزد. نصف شیر گرم شده (نصف لیوان شیر) را با یک قاشق غذاخوری خمیر مایه و یک قاشق مرباخوری شکر مخلوط کنید و ۱۰ دقیقه درب لیوان را بگذارید تا حجم خمیر مایه دو برابر شود و به عمل آید.

۲- آرد دو تا سه بار الک شده، نمک، تخم مرغ، وانیل یا پودر هل، کره که به دمای محیط رسیده یا آن را آب کردید را باهم مخلوط کنید و بهم بزنید. وقتی خمیر مایه درست شد و حجم آن دو برابر شد، به مواد اضافه کنید و شروع به مخلوط کردن آرد و دیگر مواد کنید تا خمیر به دست آید. (به دست آمدن خمیر یعنی: خمیر دیگر نباید به دست بچسبد.)

در این حین نصف شیر گرم که کنار گذاشتید هم کم کم به خمیر اضافه کنید تا خمیر نان به دست آید. خمیر نباید به دست بچسبد.

توجه: ممکن است شیر کمی زیاد بیاید یا لازم باشد برای به دست آمدن خمیر کمی آرد به آن اضافه کنید.

۳- خمیر را باید ۵ الی ۷ دقیقه خوب ورز دهید و چند بار آن را پرتاب کنید که برای ورآمدن آماده شود.

بعد از ورز کامل خمیر، آن را چونه کنید و در یک ظرف که حداقل دو برابر اندازه خمیر است، کمی آرد بریزید و خمیر را در آن قرار دهید، روی خمیر را با یک پارچه نخی تمیز یا نایلون بپوشانید و آن را در جای گرم قرار دهید تا زمانی بین ۱ الی ۲ ساعت خمیر حجم آن حداقل ۲ برابر شود.

درست کردن خمیر نان شیرمال خانگی

توجه: اگر محیط خانه خیلی سرد است. فر را ۵ دقیقه با دمای ۱۸۰ درجه روشن کنید و بعد خاموش کنید، خمیر را در آن قرار دهید تا محیط گرم فر باعث شود خمیر کامل و سریع وربیاید یا خمیر ا کنار شوفاژ و بخاری قرار دهید.

۴- خمیر که رسید. آن را روی میز کار که کمی آرد پاشی کردید، قرار دهید و آن را دوباره یک الی دو دقیقه ورز دهید. با وردنه ۴ الی ۵ بار خمیر را باز کنید روی هم قرار دهید و دوباره آن را باز کنید، که خمیر شما پوک و لایه لایه شود.

ورز دادن خمیر نان شیرمال خانگی

(رنگ خمیر من به این دلیل که از آرد سبوس دار استفاده کردم و به خمیر خودم مویز و گردو اضافه کردم، تیره‌تر از خمیر معمولی نان شیرمال است.)

۵- بعد از آن خمیر را به چونه‌های کوچک به اندازه یک نارنگی متوسط درآورید. روی چونه‌ها یک پارچه تمیز بکشید تا ۵ الی ۱۰ دقیقه استراحت کنند.

چونه کردن خمیر شیرمال

۶- بعد از ۱۰ دقیقه استراحت، چونه‌ها آماده هستند که به هر طرحی که دوست دارید آن‌ها را درآورید. در ادامه طرحی‌هایی که  می‌توانید درست کنید را براتون می‌نویسم.

توجه: وقتی خمیر شکل داده شده در قالب قرار می‌دهید، حتماً با فاصله آن‌ها را قرار دهید و قالبتون دو برابر خمیر باشد؛ چون وقتی نان شما پخته می‌شود، حجم آن دو برابر می‌شود. همچنین خمیر را خیلی کلفت و قطور نگیرد تا نانتون مغز پخت‌تر شود.

ته قالب را با روغن جامد یا کره چرب و کمی آرد پاشی کنید و نان شیرمال‌هایی که درست کردید را در آن‌ها قرار دهید و دوباره ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی آن‌ها را با پارچه یا پلاستیک بپوشانید در جای گرم استراحت دهید تا بیشتر پف کنند.

نان شیرمال را 15 دقیقه باید استراحت بدهید

در این حین فر را در دمای ۱۸۵ تا ۱۹۰ درجه سانتی گراد روشن کنید تا ۱۵ دقیقه خوب گرم شود.

۷- تا وقتی خمیر در قالب، استراحت می‌کند، مواد رویه خمیر را آماده می‌کنیم:

برای رویه خمیر، خیلی ساده زرده تخم مرغ را با وانیل، شکر، کره و زعفران و شیر قاطی کنید و بهم بزنید.

مواد رویه نان شیرمال خانگی

۸- وقتی خمیرهایی که طرح زدید، استراحت کردند، با قلمو داخل مواد رویه بزنید و روی خمیر بکشید. می توانید در این مرحله کمی کنجد هم روی نان بریزید.

زذن مواد رویه روی نان شیرمال

۹- در آخر خمیر را در فر از قبل داغ شده قرار دهید تا زمان ۴۰ تا ۴۵ دقیقه نان شما آماده شود و روی آن کاملاً طلایی شود.

۱۰- وقتی نان را از فر خارج کردید،تا وقتی داغ است روی آن با قلمو کمی شیر یا کره آب شده بکشید که نانتون شفاف‌تر شود. البته اینکار دلخواه است و موجب زیبا شدن بیشتر نان شیرمال می‌شود.

نان را روی توری قرار دهید تا کمی سرد شود. اگر نان داغ را در سینی بگذارید باشد ممکن است خمیر شود.

نان شیرمال پخته شده را روی توری قرار دهید تا سرد شود

اینم از شیرمال‌هایی که من با این دستور بدون گردو و مویز پختم. همانطور که می‌بینید نان سفیدتر شده البته به نظر من پوک‌تر هم می‌شود.

نان ساده شیرمال خانگی خیلی خوشمزه

شکل‌های ساده و زیبا برای درست کردن نان شیرمال خانگی

من از دو طرح گل و کیس باف برای پخت نان شیرمال استفاده کردم که براتون هر دو را توضیح می‌دهم. و بقیه طرح‌ها را تصاویر آن‌ها را قرار می‌دهم که خیلی ساده با نگاه کردن می‌توانید آن‌ها را درست کنید.

طرح گل:

  • خمیرها را به ۷ چونه به اندازه یک گردو بزرگ درمی‌آوریم.
  • ۶ چونه را با ورنه تقریباً گرد باز می‌کنیم.
  • آن را از وسط تا می‌کنیم و دو گوشه آن را بهم می‌رسانیم.

طرز تهیه نان شیرمال به شکل گل تزیین شده تصویر یک

برای وسط آن هم یکی از چونه‌ها را با طول بیشتر باز می‌کنیم و آن را تا می‌زنیم و بعد آن را رول می‌کنیم.

طرز تهیه نان شیرمال به شکل گل تزیین شده

و در آخر چونه رول شده را در وسط و بقیه در در اطراف آن قرار می‌دهیم.

توجه: قالب را بزرگ‌تر از اندازه خمیر انتخاب کنید تا جا برای باز شدن و پف کردن، هنگام پخت داشته باشد.

نان شیرمال به شکل گل تزیین شده

طرح گیس بافت:

  • خمیر را به چونه‌ها کوچک اندازه یک گردو درآورید هر چونه را به شکل یک کیس رول کنید.
  • سه عدد گیس را کنار هم قرار دهید و از یک سمت بهم وصل کنید بطور که گیس وسط رو قرار بگیرد.
  • و شروع به بافت کیس‌ها کنید.

دستور نان شیرمال خانگی خوشمزه و مقوی

چند شکل دیگر برای درست کردن نان شیرمال خانگی

برای طرح زیر و ساده‌تر کردن آن می‌توانید قسمت وسط آن که کمی سخت هست را طرح نزنید و یک چونه گرد قرار دهید.

تصویر شماره پنج برای شکل دادن به نان شیرمال در خانه به شکل گل آفتاب گردان

می توانید نصف خمیر را پودر کاکائو بزنید و نان شیرمال دو رنگ درست کنید.

تصویر شماره دو برای تزیین نان شیرمال در خانه نان شیرمال دو رنگ پ

چند تزیین ساده‌تر برای نان شیرمال:

تصویر شماره چهار برای تزیین نان شیرمال در خانه

تصویر شماره یک برای تزیین نان شیرمال در خانه

تصویر شماره سه برای تزیین نان شیرمال در خانه

البته برای نان شیرمال طرح و شکل‌های خیلی متفاوت و زیبای دیگری هم وجود دارد که با یک سرچ کوچک می‌توانید با انواع آن‌ها آشنا شوید.

اگر از این دستور برای تهیه نان شیرمال خانگی استفاده کردید نظرتون رو حتماً بنویسید. بعلاوه اگر نکته یا ترفندی برای بهتر شدن شیرمال میدانید، لطفاً برای ماهم بنویسید.

برچسب ها
کپی‌کردن مطالب چاره‌دان به هرشیوه و هرعنوان جایز نیست. لطفاً به خواسته چاره‌دان احترام بگذارید

در خانه بمانیم...

سعیده اسلامیان

طراح و نویسنده سایت چاره دان؛ عاشق برنامه‌نویسی، نوشتن و آشپزی هستم و هر سه به من آرامش می‌دهند. امیدوارم و سعی می‌کنم که چاره‌دان را دوست داشته باشید و آن را دنبال کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

ببخشید مزاحم خواندنت میشم

خواستم دعوتت کنم چاره دان رو دنبال کنی و تازه‌ترین مطالب ما در زمینه آشپزی، خانه‌داری و ترفندهای کاربردی دیگه رو هرهفته داغ در ایمیلت بخوانی…

ایمیل ندارید! از اینستاگرام ما را دنبال کنید.(کلیک کنید) 

بستن
بستن