آشپزیدستور آشپزی

نکات مهم خورشت فسنجان خوشمزه و غلیظ و دستور تهیه آن

طرز تهیه فسنجان خوشمزه و غلیظ با نکات مهم خورشت فسنجانخورشت فسنجون یکی از خورشت‌های اصیل ایرانی است که خیلی‌ها از جمله خودم عاشقش هستند. شاید طرز تهیه آن کمی سخت باشد. اما درست کردن خورشت فسنجان رازها و فوت وفن‌هایی دارد که اگر آنها را بدانید شماهم به سادگی می‌توانید یک خورشت فسنجان معرکه درست کنید. در ادامه در مورد نکات مهم خورشت فسنجان خوشمزه و رازها و روش‌های سیاه و غلیظ شدن خورشت فسنجان می‌نویسم و در نهایت طرز تهیه خورشت فسنجان را بطور کامل خواهم نوشت.

نکات مهم خورشت فسنجان خوشمزه و خوشرنگ:

گوشت فسنجان:

گوشت خورشت فسنجان معمولاً یا از گوشت پرندگان مثل مرغ، بوقلمون، اردک و دیگر پرندگان شکاری یا از گوشت قرمز چرخ کرده است.

اگر از گوشت مرغ یا سایر پردنگان برای درست کردن خورشت فسنجان استفاده می‌کنید:

سینه مرغ را به تیکه ها درشت تقریبا به اندازه 2 تا 3 عدد قوطی کبریت که روی هم قرار بگیرد ببرید. با پیاز خوب تفت دهید و کمی ادویه مخلوط یا ترکیب زردچوبه، زنجبیل، دارچین و فلفل سیاه، به آنها اضافه کنید و بعد به آنها گردو تفت داده شده اضافه کنید بگذارید یک تا دو ساعت خوب جا بیافتد.

اندازه گوشت ها اگر برابر و کمی درشت باشد خورشت فسنجون شما رو زیباتر می‌کند. همیشه به این توجه داشته باشید که شکل غذا هم در خوشمزه بودن آن تأثیر دارد.

اگر برای تهیه خورشت فسنجان از گوشت قرمز چرخکرده استفاده می‌کنید:

برای تهیه خورشت فسنجان با گوشت قرمز چرخکرده برای اینکه خورشت شما شکل قشنگتری داشته باشد. گوشت را حتماً بصورت قلقلی داخل خورشت بریزید.

گوشت چرخکرده را به شکل قلقلی درآورید. قبلاً نکات مربوط به قلقلی کردن گوشت رو براتون نوشتم. گوشت را با پیاز رنده شده که آب آن را گرفته‌اید، مخلوط کنید. بعد از ورز دادن آنها را به شکل قلقلی درشت تقریبا به اندازه گردو گوچک درآورید.

یک پیاز را رنده کنید تفت دهید به آن ادویه بزنید، بعد به آن گردو که قبلاً تفت داده‌اید اضافه کنید. وقتی آب شروع به جوشیدن کرد گوشت‌های قلقلی را داخل آب بریزید و اصلا حتی یکبار هم خورشت را بهم نزنید. در قابلمه را بگذارید تا قلقلی‌ها کم کم پخته شوند و دیگر وا نروند. وقتی گوشت قلقلی‌ها پخته شوند روی آب می‌آیند و آن وقت می‌توانید با احتیاط خورشت را بهم بزنید.

روش بریدن و قلقلی کردن گوشت فسنجان از نکات مهم خورشت فسنجان خوشمزه

نکات مربوط به گردو فسنجان:

۱- برای اینکه گردو بیشتر روغن بدهد آن را با آسیاب خوب خرد کنید؛ اما در حدی که هنوز روغن نیانداخته یا گردو را با چرخ گوشت چرخ کنید. حدوداً مثل آرد سوخاری شود کافی است. نه باید خیلی ریز باشد نه درشت، مانند تصویر زیر:

روش آسیاب کردن گردو فسنجان از نکات مهم خورشت فسنجان خوشمزه

۲- گردو را نباید خام داخل خورشت بریزید و همچنین نباید زیاد آن را تفت دهید؛ چرا که گردو اگر زیاد تفت داده شود، تلخ می‌شود. همچنین اگر خام داخل خورشت بریزید بو و طعم خوبی به خورشت نمی‌دهد.

گردو تفت می دهیم تا خورشت فسنجان:

  • رنگ خوب بگیرد.
  • لعاب بدهد.
  • طعم بهتری بگیرد.

پس لازم است گردو را تفت دهید.

برای تهیه خورشت فسنجان گردو را با روش زیر تفت دهید:

داخل ماهیتابه روغن نریزید، چراکه گردو خودش چرب هست. گردوها را داخل ماهیتابه ریخته، روی شعله با حرارت کم قرار دهید و به طور مداوم بهم بزنید. گردو باید در حدی روی شعله باشد، که وقتی با پشت دست خود را روی گردوها می‌گذارید، گردوها داغ شده باشند و شما در پشت دست خود داغی را احساس کنید. دقت کنید که من از واژه‌ی داغی استفاده کردم. داغی چند درجه بالاتر از گرمی است، ولی دست نمی‌سوزد. گردو به این مرحله که رسید برای تهیه خورشت فسنجان آماده است.

وقتی گردو تفت داده شد، برای اینکه خورشت فسنجان روغن بیندازد. خیلی سریع  یک لیوان آب یخ که از نیم ساعت قبل داخل فریزر گذاشتید، روی گردوها بریزید تا به گردو شوک وارد شود و روغن آن آزاد شود. این یکی از نکات مهم خورشت فسنجان خوشمزه است.

همچنین وقتی گردوها را با گوشت گذاشتید تا بپزد، هر 30 دقیقه حدود یک سوم لیوان آب خیلی سرد که در داخل فریزر گذاشته‌اید یا چند تیکه یخ به خورشت خود اضافه کنید؛ تا در آخر یک خورشت فسنجان پر از روغن گردو که سرشار از امگا ۳ است، داشته باشید و از خوردن آن لذت ببرید. حداقل سه مرتبه باید آب سرد به خورشت اضافه کنید.

ادویه خورشت فسنجان خوشمزه چیست؟

ادویه فسنجان کم است. فقط خیلی کم در حدی که بوی زهم گوشت را بگیرد کافی است. مثلاً یک قاشق چای خوری برای 300 گرم گوشت کافی است. از ادویه مخلوط می‌توانید استفاده کنید یا از ترکیب زردچوبه، فلفل سیاه و دارچین و زنجبیل.

برای غلیظ شدن خورشت فسنجان چیکار کنیم؟

1- یکی از نکات مهم خورشت فسنجان خوشمزه این است که غلیظ و لعابدار باشد. یکی از نکات غلیظ شدن خورشت فسنجان این است که گردو باید به اندازه باشد. اگر میزان گردو خیلی کم باشد خورشتتان حالت آبکی می گیرد. تقریباً هرچه وزن گوشتتان است، حداقل نصف وزن آن باید گردو آسیاب شده بریزید. برای مثال اگر وزن گوشت شما 300 گرم است به 150 تا 200 گرم گردو نیاز دارید.

ترفند: می‌توانید برای اینکه خیلی گردو استفاده نکنید و به صرفه‌تر باشد، نصف گردو بزنید نصف مقدار مورد نیاز گردو را از بادام زمینی پوست کنده و خام استفاده کنید. آن را آسیاب کنید و همراه گردو تفت دهید و در خورشت استفاده کنید. در طعم خورشت هم تاثیر نمی‌گذارد.

2- گردو باید حتماً کمی تفت دهید.

3- اگر خورشتتان باز آبدار بود. 30 دقیقه قبل از آماده شدن خورشت فسنجون یک عدد یا نصف سیب درختی بزرگ (با توجه به میزان خورشت) پوست بکنید و داخل خورشت با رنده‌ی ریز رنده کنید. با این ترفند خورشت فسنجان لعاب دار و غلیظ می‌شود و از حالت آبکی بیرون می‌آید. 

برای لعاب خورشت می‌توانید در موقع اضافه کردن گوشت از 3 الی 4 عدد آلوبخار هم استفاده کنید.

من همیشه خودم سیب درختی میزنم هم طعم خورشت را ملس می‌کند هم خورشت خیلی لعابدار می‌شود؛ بدون اینکه مشخص باشد که سیب اضافه شده.

سیاه شدن خورشت فسنجان:

سیاه شدن خورشت تماماً به رب اناری است که استفاده می کنید و میزان آن؛

سعی کنید از رب انار ملس استفاده کنید. چون اگر زیاد به خورشت رب ترش بزنید، خورشتتون خیلی ترش می شود و طعم خوبی نمی گیرد. اما رب انار ملس دستتون برای اضافه کردن رب بیشتر بازتر است.

در مورد میزان رب کاملاً به ذائقه شما بستگی دارد. توصیه می‌کنم اگر مخصوصاً رب شما غلیظ است، کم کم به خورشت رب اضافه کنید تا وقتی که به طعم و رنگ دلخواه شما برسد. رب بعد از 10 الی 15 دقیقه جوشیدن رنگ آن باز می‌شود و خورشت را سیاه می کند. بنابراین ابتدا 2 الی 3 قاشق رب به خورشت اضافه کنید، 10 دقیقه صبر کنید تا بجوشد بعد اگر هنوز خورشت فسنجان به رب نیاز داشت به خورشت کم کم و مرحله به مرحله رب بزنید.

چیکار کنیم خورشت فسنجان طعم ملس بگیرد؟

1- اولین نکته برای ملس شدن فسنجان همانطور که قبلاً اشاره کردم این است که: از رب انار ملس استفاده کنید. طرز تهیه رب انار ملس رو هم براتون قبلاً نوشتم اگر دوست دارید خودتون رب انار درست کنید، حتما این پست رو بخوانید.

2- از آلوبخار یا سیب درختی رنده شده در خورشت استفاده کنید.

3- برای تهیه خورشت فسنجان ملس از شکر استفاده کنید.

از دیگر نکات مهم خورشت فسنجان در مورد اضافه کردن شکر است. شما حتی اگر خورشت فسنجان ترش دوست دارید؛ باید حتما حدود یک قاشق غذا خوری سر خالی شکر به خورشت خود اضافه کنید. چراکه شکر علاوه بر طعمی که به خورشت فسنجان می‌دهد، در رنگ آن هم تأثیر دارد و باعث می‌شود شما یک خورشت فسنجان خوشرنگ و شفاف داشته باشید.

پس حتماً یک قاشق شکر اضافه کنید، بعد اگر دوست دارید خورشت شما ترش باشد میزان رب را افزایش دهید و اگر دوست دارید شیرین‌تر شود شکر بیشتری را اضافه کنید.

نکته: برای اضافه کردن شکر دقت کنید کم کم شکر را به خورشت اضافه کنید، چنددقیقه صبر کنید تا شکر در خورشت حل شود و بعد اگر بازهم خواستید خورشت شما شیرین‌تر شود، شکر اضافه کنید. چرا که گاهی اوقات افراد همان موقع که شکر اضافه کردند؛ خورشت را می‌چشند و چون هنوز شکر حل نشده احساس می‌کنند خورشتشان به شکر بیشتری نیاز دارد و این باعث می‌شود زیادی خورشتشان شیرین شود.

نکات مهم خورشت فسنجان خوشمزه

سعی کردم که همه‌ی نکات مهم خورشت فسنجان را براتون. تا شما بتوانید با آن یک خورشت فسنجان خوشمزه تهیه کنید. این نکات برای هر دستوری که دارید بکارتون می آید. برای اینکه بتونم توضیحاتم را بهتر و کامل‌تر کنم، در ادامه طرز تهیه خورشت فسنجان خوشمزه، غلیظ و ملس رو براتون بطور کامل می‌نویسم. 

مواد لازم برای تهیه خورشت فسنجان ملس و غلیظ:

این مواد برای 4 نفر کافی است.

  • گوشت سینه مرغ یا دیگر پرنده ها یا گوشت چرخ کرده قرمز: 300 گرم
  • گردو یا مخلوط گردو و بادام زمینی خام پوست گرفته: 200 گرم
  • سیب درختی: یک عدد متوسط
  • رب انار ملس غلیظ: 3 تا 4 قاشق غذا خوری
  • زعفران دم کرده: نصف فنجان خیلی کوچک
  • ادویه شامل زردچوبه، دارچین، فلفل سیاه و زنجبیل: یک قاشق چای خوری پُر
  • پیاز متوسط: یک عدد
  • نمک: به میزان لازم
  • شکر: یک قاشق غذاخوری

مراحل تهیه خورشت فسنجان:

1- ابتدا اگر از گوشت مرغ یا بوقلمون استفاده می کنید، آنها را به اندازه ترجیحاً درشت و مربعی حدوداً اندازه 2 تا 3 عدد قوطی کبریت که روی هم قرار بگیرد ببرید. اگر هم گوشت چرخکرده دارید گوشت را با یک پیاز متوسط که آب آن را گرفته‌اید، مخلوط کنید ورز دهید و اندازه یک گردو قلقلی کنید.

2- گوشت مرغ را به همراه پیاز که خیلی ریز خورد شده و کمی روغن تفت دهید. اگر از گوشت قلقلی استفاده کردید فقط پیاز را تفت دهید گوشت ها نیاز به تفت ندارند. بعد از تفت پیاز، ادویه را اضافه کنید تا یک دقیقه ادویه هم تفت بخورد.

طرز برش پیاز برای سرخ کردن گوشت فسنجان از نکات مهم خورشت فسنجان خوشمزه

گوشت قلقلی نباید تفت داد تا طعم خورشت رو بگیرد.

3- گردو آسیاب شده که باید ریز آسیاب کنید که بهتر در خورشت روغن بدهد را در ماهیتابه بریزید و بدون روغن شروع به تفت دادن کنید مدام گردو را بهم بزنید تا 5 الی 6 دقیقه تفت بخورد. که روش تفت دادن گردو رو در بالا کامل‌تر توضیح دادم.

4- روی گردوهای داغ یک لیوان آب خیلی سرد (آب یخ) بریزد تا به گردو شوک دهید. بعد از آن اجازه دهید آب گردو به جوش بیاید. (یکی از نکات مهم خورشت فسنجان )

5- گردو را روی گوشت بریزد و در حدی آب بریزید که آب روی گوشت را بگیرد. برای گوشت چرخکرده آب را با پیاز تفت داده شده اضافه کنید، بعد که شروع به جوشیدن کرد گوشت ها یکی یکی و با احتیاط را داخل آب و گردو بریزید و اصلاً خورشت را بهم نزنید. درب خورشت را ببندید تا گوشت قلقلی ها پخته شوند و روی خورشت بیایند وگرنه وا می روند.

(اگر قرار است برای لعاب خورشت آلوبخار اضافه کنید در این مرحله باید به خورشت اضافه کنید. تقریبا 3 عدد آلو بخار بزرگ برای 3 نفر کافیه)

توجه: خورشت فسنجان باید با حرارت کم بپزد تا خوب جابیافتد.

6- زعفران را اضافه کنید. حدود 1 تا 2 ساعت صبر کنید خورشت با حرارت کم بجوشد و گوشت بپزد. در این فاصله 2 بار 2 الی 3 تیکه کوچک یخ داخل خورشت بیندازید تا روغن گردو بیرون بیاید.

ترفند: زعفران را با چند تیکه یخ درست کنید که هم بهتر رنگ بدهد هم سرد باشد و داخل خورشت بریزید و باعث شوک بیشتر به گردوها شود. ترفندهای رنگ دادن بهتر زعفران را بخوانید.

7- بعد که گوشت پخت، رب انار و شکر را اضافه می کنیم. 15 دقیقه که خورشت جوشید، اگر باز هم نیاز به رب دارد به خورشت رب بزنید تا به طعم و رنگ دلخواهتون برسد.

اگر خورشت آبکی هست و آلو بخار استفاده نکردید، در این مرحله یک سیب درختی را پوست بکنید با رنده ریز رنده کنید و داخل خورشت بریزید.

8- یک ساعت هم صبر کنید تا با حرارت کم خورشت شما با رب انار آماده شود.

بعد از حدود 3 ساعت خورشت فسنجان شما آمادست که نوش جان کنید.

طرز تهیه فسنجان خوشمزه و غلیظ و لعابدار با نکات مهم خورشت فسنجان و راهکارهای سیاه شدن آن

شما هم اگر تجربه یا نکته‌ای برای تهیه خورشت فسنجان می‌دانید، جهت کامل شدن این پست به من کمک کنید و در دیدگاه‌ها بنویسید.

کپی‌کردن مطالب چاره‌دان به هرشیوه و هرعنوان جایز نیست. لطفاً به خواسته چاره‌دان احترام بگذارید
برچسب ها

نوشته های مشابه

یک نظر

  1. مطلبتون مفید بود. من زردچوبه نمیزنم و مقداری مغز بادام تفت داده و نیم کوبیده اضافه میکنم. گردو رو هم نیم کوبیده میریزم جالب میشه. با مرغ هم خوش طعم تر میشه. ممنون از طرز تهیه فسنجون عالیتون. پیروز باشین

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

چاره‌دان را دنبال کنید

سلام، تازه‌ترین مطالب ما در زمینه آشپزی، خانه‌داری و ترفندهای کاربردی دیگر را از دست ندهید و هرهفته داغ در ایمیلتان بخوانید.

ایمیل ندارید! از اینستاگرام ما را دنبال کنید.(کلیک کنید) 

بستن
بستن