رشد و توسعه فردی

۱۴ راهکار یادگیری عمیق و تکنیک های یادگیری بهتر

یادگیری عمیق و تکنیک های یادگیری بهترمهارت یادگیری نیز مانند همه مهارت‌های دیگر با انجام اصول خاص، تکرار و تمرین بهبود می‌یابد. این پست برای همه کسانی است که دوست دارند؛ یادگیری عمیق داشته باشند. شما میتوانید یک دانش آموز باشید که به دنبال بهترین روش مطالعه درسی یا یک پژوهشگر، استاد یا … که به دنبال تکنیک های یادگیری بهتر می‌باشد.

در شروع بحث این نکته را یادآور می‌شوم که یادگیری بهتر و سریع تر الزاماً در تندخوانی خلاصه نمی‌شود. چرا که تندخوانی در همه جا مناسب نیست و عملکرد خوبی ندارد. در اکثر اوقات برای یادگیری عمیق باید روی نوشته، تأمل کرد تا بتوانیم بین دانسته‌های قبلی و فعلی خود، ارتباط برقرار کنیم. و حتی از مطالعات خودمان یاداشت برداری کنیم. پس تند خوانی با یادگیری دو مبحث جدا هستند. در اینجا به روش های یادگیری عمیق و بهتر می پردازم نه تندخوانی!

روش‌ها و نکات یادگیری بهتر

۱- معلم شوید یا نقش یک معلم را بازی کنید

بر اساس یک مطالعه انجام شده در دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس: اگر مطلبی که در حال مطالعه و یادگیری آن هستید، برای خودتان یا دیگری توضیح دهید. باعث یادگیری عمیق تر و سریع تر و بیشتر آن مطلب می‌شود.

۲- برای یادگیری عمیق به خود استراحت بدهید

کارشناسان دانشگاه ایالتی لوئیزیانا، بعد از یک تحقیق به این نتیجه رسیدند که: باید زمانی بین ۳۰ تا ۵۰ دقیقه برای یادگیری نکات جدید اختصاص داده شود. در واقع مطالعه کردن کمتر از ۳۰ دقیقه کافی نیست و همچنین مطالعه بیش از ۵۰ دقیقه اطلاعاتی بیش از حد برای مغز به یکباره ارسال می‌شود که باعث پایین آمدن کیفیت یادگیری می‌شود. پس لازم است، بعد از هر ۵۰ دقیقه مطالعه ۵ تا ۱۰ دقیقه استراحت کنیم.

 توصیه می‌کنیم که از یک تایمر یا کرونومتر استفاده کنید تا به شما یادآوری کند که چه موقع باید استراحت کنید و چه زمانی دوباره باید به مطالعه بپردازید. در طول زمانی که استراحت می‌کنید؛ از استفاده از تلفن یا رایانه خود خودداری کنید. زیرا این وسایل مانع از آرامش خاطر شما می‌شوند.

مدیزیت زمان - یادگیری بهتر

۳- با قلم و کاغذ یاداشت برداری کنید

درست است که یادداشت برداری بر روی لپ تاپ یا تبلت سریع‌تر است، اما استفاده از قلم و کاغذ به شما در یادگیری و درک بهتر مفهوم کمک می‌کند.

محققان دانشگاه پرینستون و UCLA دریافتند که: وقتی دانش‌آموزان به صورت دستی یادداشت می‌کردند، بیشتر گوش می‌دادند و قادر به شناسایی بهتر مفاهیم مهم بودند.
افرادی که بر روی لپ‌تاپ یادداشت برمی‌دارند. سوالات مفهومی را کمتر از افرادی که با دست یاداشت کرده‌اند به یاد می‌آورند.

تکنیک یادگیری - یادداشت برداری با لپ‌تاب

استفاده از لپ‌تاب نه فقط برای اینکه ممکن است حواس شما در هنگام استفاده از آن به  اینترنت و تلگرام و…  پرت شود بلکه حتی زمانی که لپ‌تاپ فقط برای یادداشت استفاده می‌شود و اینترنت آن قطع است. یادگیری را کمتر می‌کند. چون فرد موقعی که که یادداشت‌های خود را با دست برمی دارد، همزمان اطلاعات را پردازش و اصلاح می‌کند. در مقابل، افرادی که با لپ‌تاب یاداشت‌برداری می‌کنند؛ تمایل دارند تا آنچه را که می‌بینند یا می‌شنوند بدون پردازش، بنویسند.

پس، از نکاتی که به نظرتون مهم است، یادداشت بردارید. حتی اگر وقت برای یاداشت‌ برداری از مطالب ندارید با رنگ‌های مختلف که هر رنگ برای شما معنی خاصی دارد. نکات مهم را هایلایت کنید. مثلا رنگ قرمز برای نکات خیلی مهم، رنگ آبی نکاتی که درجه اهمیتی وسط دارند و باید حداقل یک بار دیگر بخوانید و…

۴- برای یادگیری عمیق از قدرت تکرار استفاده کنید

سعی کنید مطالب را با فاصله تکرار کنید. مثلا اگر قرار است ۳ بار روی یک کتاب یا مطلب بخوانید. ۲ بار بخوانید و یک بار آن را در فردا تکرار کنید .در مصاحبه‌ای در نیویورک تایمز، با نویسنده کتاب چگونه ما می‌آموزیم می‌گوید: یادگیری مانند آبیاری یک چمن است. “شما می‌توانید یک چمن را یک بار در هفته برای ۹۰ دقیقه یا سه بار در هفته به مدت ۳۰ دقیقه آب بدهید.” “درصورتیکه با فاصله آب دادن به چمن موجب طراوت و شادابی آن می‌شود.”

پس بهتر هست بعد از مطالعه‌ی یک یا دوبار مطالب دو روز یا یک روز آینده دوباره آنها را تکرار کنیم و برای تثبیت اطلاعات و یافته‌های خود می‌توانیم مطالب را در یک هفته دیگر نیز تکرار کنیم.

اگر شما می خواهید اطلاعات را از حافظه کوتاه مدت خود را به حافظه بلند مدت خود منتقل کنید. تکرار مجدد ضروری است.

برای یادگیری عمیق می توانید روش زیر را برای تکرار یافته‌های خود به کار ببندید:

تکرار اول: ۱ روز بعد از یادگیری اطلاعات جدید؛
تکرار دوم: ۳ روز پس از تکرار اول؛
تکرار سوم: ۷ روز پس از تکرار دوم؛
تکرار چهارم: ۲۱ روز پس از تکرار سوم؛
تکرار پنجم: ۳۰ روز پس از تکرار چهارم؛
تکرارششم: ۴۵ روز پس از تکرار پنجم؛

روش بالا در مطالعه و یادگیری دروس کنکور و یادگیری زبان انگلیسی بسیار مؤثر است.

۵- در بین یادگیری مطالب بخوابید

در یک آزمایش که در فرانسه انجام شد. شرکت کنندگان در دو جلسه ۱۶ کلمه جدید را یاد می‌گرفتند. شرکت کنندگان در گروه “A” جلسه اول یادگیری را در صبح و جلسه دوم در همان روز انجام دادند. در حالی که شرکت کنندگان در گروه “B” اولین جلسه را در شب انجام دادند، خوابیدند و سپس دومین جلسه را در صبح روز بعد تکمیل کردند. در نتیجه شرکت کنندگان در گروه B که بین دو یادگیری خود خوابیده بودند، به طور متوسط ​​۱۰ مورد از ۱۶ کلمه را به یاد می آورند. در حالی که کسانی که نخوابیده بودند فقط حدود ۷.۵ کلمه را به یاد می‌آورند.

این تحقیقات نشان می‌دهد که خواب پس از یادگیری و همچنین بین دو یادگیری بسیار مؤثر است. ۲۷ نکته برای داشتن خواب راحت و خوب را حتما بخوانید.

۶- با روش های متفاوت یک مطلب را یاد بگیرید

با توجه به یک تحقیق در دانشکده پزشکی دانشگاه جان هاپکینز: هنگام یادگیری، تغییر نحوه تمرین آن می‌تواند به شما کمک کند سریعتر یاد بگیرید در یک آزمایش، از شرکت‌کنندگان خواسته شد تا یک کار مبتنی بر کامپیوتر را در دو جلسه یاد بگیرند. کسانی که از روش یادگیری متفاوت در جلسه دوم خود استفاده کردند. بهتر از کسانی بودند که روش مشابه را برای یادگیری همان مبحث تکرار کردند.

اگر با روش های متفاوت یک کار یا مطالعه را انجام دهید، بیشتر و سریع تر از موقعی که  آن کار یا مطالعه را با یک روش یکسان تکرار کنید. یاد می‌گیرید.

در واقع روش‌های مختلف باعث تحریک بخش‌های مختلف مغز می‌شوند. مناطق بیشتری از مغز که فعال هستند؛ بیشتر احتمال دارد که شما این اطلاعات را درک و حفظ کنید.

بنابراین برای یادگیری عمیق و کامل یک موضوع خاص، می‌توانید موارد زیر را انجام دهید:

یادداشت‌های کلاس را بخوانید.
کتاب را بخوانید.
تماشای ویدئو؛
نگاهی به منابع آنلاین دیگر؛
یک نقشه ذهنی ایجاد کنید.
چیزی را که آموخته‌اید آموزش دهید.

البته، شما شاید قادر نباشید تمام این چیزها را در یک نوبت انجام دهید. اما هربار که موضوع را مرور می‌کنید، سعی کنید از یک منبع یا روش دیگر استفاده کنید. به این ترتیب سریعتر یاد خواهید گرفت.

در یک روز، مباحث مختلف را یادبگیرید

برای مثال، اگر شما برای امتحان در ریاضیات، تاریخ، فیزیک و شیمی آماده می‌شوید، بهتر است کمی از هر موضوع را هر روز مطالعه کنید. این روش به شما کمک می‌کند سریعتر یادبگیرید، با جای تمرکز بر ریاضی فقط در روز دوشنبه، تاریخ سه شنبه، فیزیک در روز چهارشنبه، شیمی در روز پنجشنبه، و غیره. می توانید هر روز قسمتی از این دروس را بخوانید.

اما چرا؟
از آنجا که ممکن است؛ اگر در یک روز بسیاری از موارد مشابه را مطالعه کنید، اطلاعات مشابه را اشتباه بگیرید، بنابراین برای مطالعه دقیق‌تر، زمان مطالعه خود را برای هر موضوع گسترش دهید. با انجام این کار، مغز شما زمان بیشتری برای یادگیری آن مبحث خواهدداشت.

 

۷- برای یادگیری عمیق در هنگام مطالعه کاری دیگری انجام ندهید

تحقیقات نشان می دهد که افرادی که ادعا می کنند؛ چند کار را در یک زمان می‌توانند انجام دهند. در مقایسه با افراد معمولی بهتر نیستند.

بنابراین سعی نکنید مطالعه کنید و همچنین به پیام های گوشی، تماشای تلویزیون، خوردن و… بپردازید.

در اینجا چند پیشنهاد برای بهبود تمرکز شما وجود دارد:

خاموش کردن اعلان‌ها در تلفن خود؛
گوشی خود را از خود دور، یا آن را به حالت هواپیما تبدیل کنید.
دسترسی به اینترنت را در رایانه خود غیرفعال کنید.
تمام پنجره‌های مرورگر اینترنت خود را که مرتبط با کار شما نیست. ببندید.

تمام چیزهایی که موجب حواس پرتی شما می‌شود را از محل مطالعه خود دور کنید.

۸- ساده سازی، خلاصه کردن و فشرده سازی اطلاعات

شما می توانید موارد مطالعه خود را به جدول مقایسه، نمودار یا نقشه ذهنی خلاصه کنید.  این ابزار به شما کمک می‌کند اطلاعات را بسیار سریع تر یادبگیرید.

نقشه ذهنی یا همان mind map در واقع با کشیدن دایره‌ها و انتخاب کلمات کلیدی در هر دایره می‌توانید مطالب را بهم ربط دهید و یک خلاصه کوچک از موضوع مطالعه خود را داشته‌باشید.

 

نقشه ذهنی - یادگیری بهتر

همچنین می‌توانید یک کلمه اختصار یا یک داستان در مورد موضوع یادگیری خود بسازید.

۹- بین دانسته های فعلی و قبلی خود، ارتباط برقرار کنید

هرچه بیشتر مفاهیم جدید را به مفاهیمی که قبلاً درک کرده‌اید مرتبط کنید، سریعتر اطلاعات جدید را یاد خواهید گرفت.

به عنوان مثال، اگر شما در مورد برق مطالعه می‌کنید. می‌توانید آن را به جریان آب مربوط کنید. ولتاژ شبیه به فشار آب است، جریان مشابه سرعت جریان آب است، باتری شبیه به یک پمپ است. و غیره.

مثال دیگر: شما می‌توانید، فکر کنید که گلبول‌ سفید خون یک سرباز است که از بدن ما در مقابل بیماری‌ها (دشمنان) دفاع می‌کند.

شاید اتصال دانسته‌های جدید به قبلی زمان و تلاش زیادی بخواهد اما سرمایه گذاری آن ارزش دارد.

۱۰- برای یادگیری عمیق اطلاعات مهم را با صدای بلند بخوانید

مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که مطالعه با صدای بلند به یادگیری سرعت می‌بخشد.

دلیل آن چیست؟

وقتی اطلاعات را با صدای بلند بخوانید، در این صورت آن‌ها را هم می‌بینید و می‌شنوید. اما زمانی که اطلاعات را به صورت چشمی و در سکوت بخوانید، تنها آن را می‌بینید.

شاید امکان پذیر نباشد همه مطالب را با صدای بلند بخوانید اما می‌توانید نکات مهم را باصدای بلند تکرار کنید.

۱۱- برای یادگیری بهتر مصرف آب را جدی بگیرید:

شما احتمالا فکر می‌کنید که آب به اندازه کافی مصرف می‌کنید، اما مطالعات نشان می دهد که ۷۵٪ افراد دچار کم آبی بدن هستند.

ما قبلا در مورد تأثیرات نوشیدن آب کافی صحبت کردیم.

محققان دانشگاه لندن دریافتند که قدرت پردازش ذهن زمانی که بدن دچار کم آبی می‌شود کاهش می‌یابد. کمبود آب حتی باعث کاهش ماده خاکستری در مغز می‌شود.

راه حل ساده

نوشیدن حداقل هشت لیوان آب در روز. بطری آب را هر کجا که میروید با خود ببرید و قبل از شروع احساس تشنگی، آب بخورید. حتی سر امتحان!

۱۲- در انتهای هر جلسه به خودتان پاداش بدهید

قبل از شروع یک جلسه مطالعه، پاداش خاصی را برای تکمیل جلسه تعیین کنید. با انجام این کار، شما در  یادگیری موفق‌تر خواهید بود

پاداش شما می‌تواند خیلی ساده باشد:

رفتن به یک پیاده روی کوتاه؛
خوردن یک میان وعده سالم؛
گوش دادن به موسیقی مورد علاقه خود؛
دوش گرفتن؛

خوردن یک فنجان قهوه؛ (در مورد بهترین زمان خوردن قهوه بدانید.)

 

برای یادگیری بهتر به خود پاداش بدهید.

۱۳- ورزش حداقل سه بار در هفته برای یادگیری عمیق

ورزش برای بدن و همچنین مغز ما لازم است.مطالعات مختلف نشان داده‌اند که ورزش :

حافظه را تقویت می‌کند.
عملکرد مغز را بهبود می‌بخشد .
افسردگی را کاهش می‌دهد.
کمک می‌کند تا از بیماری هایی نظیر دیابت، سرطان و پوکی استخوان جلوگیری شود.
کیفیت خواب را افزایش می‌دهد.
استرس را کاهش  می‌دهد.
خلق و خوی را بهبود می‌بخشد.

بنابراین برای مطالعه دقیق تر، ورزش حداقل سه بار در هفته به مدت ۳۰ تا ۴۵ دقیقه توصیه می‌شود.و اگر برای ورزش کردن انگیزه ندارید ۱۵ راهکار برای ایجاد انگیزه در ورزش کردن را بخوانید.

۱۴- خواب کامل در شب داشته باشید:

هرچقدر خوابِ کامل تر و با کیفیت داشته باشید، ذهن شما برای یادگیری بهتر آماده‌تر خواهدبود.

اگر شما به اندازه کافی بخوابید تمرکز بیشتری خواهید داشت، سریع تر یاد خواهید گرفت، و حافظه شما بهبود خواهد یافت.

علاوه بر این، دان تیلور کارشناس خواب می گوید: که یادگیری موارد سخت‌تر را بلافاصله قبل از رفتن به رختخواب، انجام دهید. بنابراین هر زمان که ممکن است، برنامه خود را ترتیب دهید تا سخت‌ترین قسمت را قبل از خواب بخوانید.

و در آخر در جایی که به شما حس خوب می‌دهد مطالعه کنید. مکان مشخصی برای مطالعه کردن داشته باشد و می‌توانید مواد غذایی که دوست دارید در نزدیک خود قرار دهید تا هر موقع که دوست داشتید بخورید.تا زمان مطالعه خود را به یک زمان دوست‌داشتنی تبدیل کنید.

هرکدام از این روش ها را برای یادگیری عمیق تر و بهتر بکار بردید تجربه خودتون رو برامون بنویسید.

احتمالا این مطالب را هم دوست داری بخوانی:

 

۴.۲/۵ - (۸ امتیاز)
کپی‌کردن مطالب چاره‌دان به هرشیوه و هرعنوان جایز نیست. لطفاً به خواسته چاره‌دان احترام بگذارید

سعیده اسلامیان

طراح و نویسنده سایت چاره دان؛ عاشق برنامه‌نویسی، نوشتن و آشپزی هستم و هر سه به من آرامش می‌دهند. امیدوارم و سعی می‌کنم که چاره‌دان را دوست داشته باشید و آن را دنبال کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا