آشپزیترفند و تجربه آشپزی

دستور و راز پخت شامی نرم و خوشمزه و علت سفت شدن و وا رفتن شامی و کتلت

همه نکات پخت شامی نرم و خوشمزه برای پخت شامی نرم و خوشمزه نکات ساده و ریزی وجود دارد که اگر رعایت شوند؛ هیچ وقت کتلت یا شامی شما سفت نمی شود یا وا نمی رود. در ادامه قبل از اینکه دستور پخت شامی نرم و خوشمزه را براتون بنویسم ابتدا همه نکاتی که برای جلوگیری از سفت شدن و وارفتن شامی در نتیجه درست کردن یک شامی عالی نیاز دارید را خواهم گفت. در اینجا  با رازهای خوشمزه شدن کتلت آشنا می شوید.

۳ علت برای  وا رفتن و تیکه تیکه شدن شامی در حین پخت، وجود دارد:

  1. کم بودن مقدار تخم مرغ مهم ترین عامل برای وا رفتن شامی است. اگر شامی ها در حین سرخ شدن تیکه تیکه می‌شوند، با توجه به میزان مواد شامی که دارید کمی دیگر تخم مرغ یا سفیده تخم مرغ به شامی خود اضافه کنید.
  2. برای اینکه شامی وا نرود بهتر است بعد از آنکه مواد شامی را که خوب ورز داده‌اید؛ آن را ۳۰ تا ۶۰ دقیقه در داخل یخچال بگذارید.
  3. علت دیگر وا رفتن شامی آبکی بودن مواد آن است که باید برای حل کردن این مشکل، پیاز را با رنده درشت رنده کنید و به مواد شامی آرد سوخاری یا نون خشکه بزنید.

توجه: اگر به اندازه کافی تخم مرغ به شامی زده باشید، حتی اگر مواد شامی را هم  داخل یخچال نگذارید؛ باز شامی شما وا نمی رود.


حتما بخوانید: همه نکات برای درست کردن کوفته


چرا شامی سفت می شود :

شامی نرم و خوشمزه و علت سفت شدن شامی

۳ دلیل برای سفت شدن کتلت یا شامی وجود دارد:

  1. مقدار گوشت شامی زیاد است. اگر مقدار گوشت شامی نسبت به دیگر مواد آن، زیاد باشد؛ موجب سفت شدن شامی می‌شود.
  2. برای جلوگیری از سفت شدن شامی مقداری آرد نخودچی یا آرد سوخاری یا حتی مقداری نون خشکه‌ی آسیاب شده به مواد شامی اضافه کنید.
  3. پیاز باید با رنده درشت رنده شود. که هم شامی وا نرود و هم باعث می‌شود تا شامی پوک و نرم شود.

توجه: اضافه کردن نون خوشکه یا آرد سوخاری یا حتی سویا آسیاب شده به شامی هم موجب نرم شدن شامی میشود و هم آن را خیلی خوشمزه می کند. همچنین مقدار پیاز رنده شده هرچه بیشتر باشد بهتر است و باعث خوشمزه تر شدن شامی می شود.


حتما بخوانید: چیکار کنیم گوشت قلقلی وا نرود ؟


پخت شامی نرم و خوشمزه

روش پخت شامی نرم و خوشمزه

اگر نکات گفته شده در بالا را رعایت کنید؛ می‌توانید خیلی راحت یک شامی نرم و خوشمزه درست کنید. بنابراین مهم ترین نکات برای نرم شدن شامی و در واقع راز خوشمزه شدن کتلت این است که:

۱- مقداری آرد سوخاری، سویا یا نون خشک آسیاب شده به مواد شامی خود اضافه کنیدتا مواد شامی دیگر آبکی نباشند.

۲- پیاز را با رنده درشت رنده کنید.

۳-میزان تخم مرغ آن باید به اندازه باشد. تخم مرغ در حدی باشد که وقتی گوشت را ورز می‌دهید، گوشت شامی کاملاً مرطوب و نرم باشد.

۴- البته یکی از نکات مهم برای خوشمزه شدن کتلت و شامی شما ادویه ای هست که استفاده می کنید. از زردچوبه تنها و نمک و فلفل برای درست کردن شامی استفاده نکنید. حتما دستور تهیه ادویه برای همه غذاها را بخوانید تا با یک ادویه عالی برای خوشمزه شدن شامی آشنا شوید. این ادویه در هر غذایی بوی زهم را می گیرد و طعم غذا را عالی می کند.

نکات گفته شده در این پست برای درست کردن هرنوع شامی چه شامی با سیب زمینی و چه شامی ساده لازم است.

دستور پخت شامی نرم و خوشمزه برای ۲ نفر :

مواد لازم :

مواد لازم برای پخت شامی نرم و خوشمزه

  • ۲۰۰ گرم گوشت چرخ کرده؛
  • ۱ عدد تخم مرغ متوسط
  • نمک یک قاسق چای خوری؛
  • ادویه ۱٫۵ قاشق چای خوری (زرچوبه، فلفل، دارچین، زنجبیل و…) اگر از ادویه کاری استفاده کنید عطر شامی را بهتر می کند.
  • یک عدد پیاز بزرگ؛
  • نون خشکه، سویا یا آرد سوخاری آسیاب شده دو قاشق غذا خوری سر پر؛
  • سیب زمینی کوچک (دلخواه) (اگر سیب زمینی اضافه کردید، بجای تخم مرغ متوسط، یک تخم مرغ بزرگ به مواد اضافه کنید.)
  • رب گوجه نصف قاشق غذا خوری یا گوجه تازه ۲ عدد کوچک (دلخواه)

پیاز را با رنده درشت و سیب زمینی را با رنده ریز، رنده کنید، همه مواد بالا به جز رب گوجه را با هم مخلوط کنید و خوب ورز بدهید. بهتر است برای ۳۰ تا ۱ ساعت اجازه دهید این مواد داخل یخچال استراحت کنند. بعد آن‌ها را بصورت کتلت های نازک درآورید و داخل روغن سرخ کنید.

برای سرخ کردن شامی از تابه های نسوز استفاده کنید تا میزان کمی روغن مصرف شود.

و در آخر اگر دوست دارید، مقدار نصف قاشق غذا خوری رب گوجه را سرخ کنید که بوی زهم آن گرفته شود و با یک سوم لیوان آب مخلوط کنید. شامی ها در این سس قرار دهید. درب تابه را ببندید. اجازه دهید با حرارت کم تا حدود ۱۰-۱۵ دقیقه این سس به خورد شامی ها برود. و آب رب کاملاً تمام شود.

توجه: اگر از سیر خوشتان می آید مقداری پودر سیر به سس شامی بزنید آن را خوشمزه تر می کند.

بجای رب گوجه می توانید، از گوجه تازه استفاده کنید، که البته خوش‌طعم تر هم می‌شود. گوجه‌ها را حلقه حلقه ببرید و خوب سرخ کنید و بعد شامی ها را به همراه یک سوم لیوان آب به آنها اضافه کنید. حرارت را کم کنید تا طعم گوجه در شامی نفوذ کند و آب آن‌ها تمام شود.


حتما بخوانید:  چیکار کنیم تا رب گوجه کپک نزند ؟


و حالا نوبت شماست که اگر نکته یا ترفندی برای پخت شامی نرم و خوشمزه می‌دانید؛ در نظرات بفرمایید تا همه از تجربه شما استفاده کنیم.

۴/۵ - (۵۳ امتیاز)
کپی‌کردن مطالب چاره‌دان به هرشیوه و هرعنوان جایز نیست. لطفاً به خواسته چاره‌دان احترام بگذارید

سعیده اسلامیان

طراح و نویسنده سایت چاره دان؛ عاشق برنامه‌نویسی، نوشتن و آشپزی هستم و هر سه به من آرامش می‌دهند. امیدوارم و سعی می‌کنم که چاره‌دان را دوست داشته باشید و آن را دنبال کنید.

نوشته های مشابه

‫۱۷ دیدگاه ها

  1. با سلام،
    من با توجه به اینکه همسرم ترکمون کردن و من با دو تا پسرم ( ۱۱ و ۱۴ ساله ) انتخاب های کمی برای پخت و پز داشتیم
    از دیشب که با سایت شما آشنا شدیم و دیدم چقده کامل و راحت اموزش آشپزی میدین، قصد دارم هر روز پیگیر برنامه ها تون باشم و امروز بعد ۸ ماه خودمون در خانه این شامی رو که اتفاقا همگی دوست داریم البته در کنار سبزی و اش دوغ درست کنم
    با تشکر از اموزش و انگیزه ای که بما دادین.

  2. سلام اگه دو سه ساعت زودتر شامی رو درست کنم که موقع حضور مهمان به آشپزخانه نرم کتلت ها کیفیتشون رو از دست میدن؟

  3. سلام.من اشتباهی دوتا تخم مرغ زدم و همینکه میذارم توروغن زود قرمز میشن،میشه راه حل بگین؟

  4. سلام،من امشب با استفاده از نکاتی که شما گفتید،مثل استفاده از پیاز زیاد و رنده ی پیاز با رنده درشت و سیب زمینی با رنده ریز و پودر سوخاری و تخم مرغ ، برای سحری همسرم کتلت درست کردم،بسیار لذیذ و نرم و حرفه ای شده .
    براتون موفقیت دعا میکنم.

  5. من همین روشو همیشه انجام میدم ولی همیشه یه رگ تلخی داره هروقت درست کردم یه رگ تلخی پیدا میکنه

    1. دو تا پیشنهاد برات دارم:
      ۱- یک قابلمه گود و کوچیک برداری داخلش روغن زیاد بریزی وقتی روغن خوب خوب داغ شد کتلتا رو داخلش بزاری تا سرخ بشه. فقط باید روغن رو کتلت رو بگیره تا مغز پخت بشه. بعد هم کتلتا رو روی یک دستمال سفره کاغذی قرار بدی تا روغنشون گرفته بشه.
      ۲- روش دوم اینه که یک فنجون آب با یک و نیم قاشق غذا خوری رب گوجه و یکمی فلفل سیاه قاطی کنی رو کتلتا بریزی. درب ماهتابه رو بزاری تا کم کم با بخار کتلتات مغز پخت بشن.فقط باید حرارت کم باشد و صبر کنی تا آب ماهتابه تموم بشه

  6. ممنون از نکاتی که گفتین. امروز انجام دادم و واقعا خیلی تاثیر داشت و مزه شامی خیلی خوب شده بود. من همیشه با مزه شامی هایی که درست میکردم مشکل داشتم و طعمش هیچوقت مثل شامی ای که مامانم درست میکنه نمیشه. با اینکه تمام روشهاش رو مثل خودش انجام میدم. اینسری با دستور شما درست کردم و واقعا خیلی نرم و خوشمزه شده بود. خیلی ممنون واقعا. فقط با اینکه خودم از طرفداران دارچین توی غذا هستم ولی دوست دارم دفعه دیگه دارچین توش نزنم.
    بازم ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا